Διαδικτυακή του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αγίας Βαρβάρας, για τον Πολιτισμό

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Προσαρμοζόμενη στους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ξεκινάει διαδικτυακές εκδηλώσεις/συζητήσεις για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και όλους μας. Η πρώτη, για τον Πολιτισμό πραγματοποιήθηκε στις 15/11. Εισηγητής ήταν ο πρ. Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, ενώ σύντομη παρέμβαση έκανε και η συντ. του τμήματος Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Άννα Χατζησοφιά. Καλεσμένοι άνθρωποι που ασχολούνται με τα πολιτιστικά θέματα της πόλης μας, με οποιαδήποτε ιδιότητα.

Όπως είπε εισηγητικά ο Κ. Στρατής «Ο χώρος του Πολιτισμού είναι μαζί με τον τουρισμό και την εστίαση αυτός που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία. Όμως, η ανταπόκριση της κυβέρνησης όσον αφορά τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του υπήρξε εξαρχής καθυστερημένη και ανεπαρκής, αφενός με μέτρα που απέκλεισαν από την όποια στήριξη μεγάλο αριθμό εργαζομένων και αφετέρου με πενιχρή χρηματοδότηση προγραμμάτων Πολιτισμού που ωχριά μπροστά στις πραγματικές ανάγκες. Ως αποτέλεσμα, η χώρα οδηγείται σε «πολιτιστικό νεκροταφείο», με χιλιάδες καλλιτέχνες και εργαζόμενους να χάνουν τη μοναδική δυνατότητα επιβίωσης και αξιοπρέπειας.».

Κλείνοντας τόνισε « Ο τρόπος που ανταποκρινόμαστε στην κρίση της πανδημίας αποτελεί μέτρο των ηθικών μας προτύπων. Κοινωνία και πολιτεία οφείλουμε να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να στηρίξουμε τον Πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Να στηρίξουμε αυτούς που μας στηρίζουν ψυχικά και πνευματικά μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Να τους ανταποδώσουμε την προοπτική και την ελπίδα που μας προσφέρουν για την επόμενη μέρα. Ταυτόχρονα, επενδύοντας στον Πολιτισμό, βελτιώνουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Οι προοδευτικοί, δημοκρατικοί, αριστεροί πολίτες της Δυτικής Αθήνας να θέσουμε, λοιπόν, ως κεντρικό πολιτικό μας στόχο ένα New Deal για τον Πολιτισμό που θα συμπεριλαμβάνει και μια μεγάλη παρέμβαση Πολιτισμού στη Δυτική Αθήνα».

Η συμμετοχή και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε ήταν εξαιρετικά πλούσιος ενώ κοινή διαπίστωση ήταν ότι σε μία πολυπολιτισμική περιοχή, όπως είναι η Αγία Βαρβάρα, με τόσους ανθρώπους και τόσες δομές, είναι λυπηρό το παραγόμενο πολιτιστικό προϊόν να είναι τόσο μηδαμινό.

Η δέσμευση όλων είναι να δημιουργηθεί άμεσα ένα δίκτυο Πολιτισμού που με αφετηρία την Αγία Βαρβάρα, θα εξαπλωθεί σε όλη τη Δυτική Αθήνα. Στόχος είναι η ενίσχυση πολιτιστικών δράσεων καθώς και η στήριξη των ανθρώπων του πολιτισμού. Η πανδημία δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στις διεκδικήσεις και στην καλλιτεχνική δημιουργία γιατί μέσα από αυτά διεκδικούμε το δικαίωμα για μία καλύτερη ζωή.