Η απολογία του κ. Μπαράκου προς τον Δήμαρχο με αιχμές…

Γράφαμε πριν λίγες ημέρες και δημοσιεύσαμε την κλήση σε απολογία από τον Δήμαρχο κ. Μίχο, κατά του εργαζόμενου στο Δήμο κ. Μπαράκου Σταύρου, για παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος.

Ο κ. Μπαράκος κατέθεσε εχθές Τετάρτη 11 Νοεμβρίου την απολογία του.

Σε αυτήν κάνει αναφορά σε διάφορα γεγονότα που υποστηρίζει πως  συμβαίνουν στο χώρο εργασίας του και αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής:

“…η κλήση σε απολογία είναι η συνέχεια της εκδικητικής στάσης εναντίον μου από τη Διοίκηση του Δήμου, αφού προσπαθείτε καθημερινά να με υποτιμήσετε εργασιακά και μου ασκείτε σε κλίμα εκφοβισμού, εργασιακού bulling και φίμωσης λόγω της ενασχόλησης μου με τα κοινά…”

Ολόκληρη η απολογία του κ. Μπαράκου προς τον Δήμαρχο, έχει ως εξής:

11/11/2020

Θεμα: «Απάντηση της κλήσης σε έγγραφη απολογία του Μπαράκου Σταύρου στον Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας»

Κε Δήμαρχε,

με καλείτε να απολογηθώ εγγράφως γιατί όπως ισχυρίζεστε με είδατε στις 10:20 έξω από το Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας. Στις 14:58 με κάλεσαν από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού να παραλάβω την κλήση. Πράγματι, μένω άναυδος από την ταχύτητα που εκδόθηκε το έγγραφο με την υπογραφή σας. Ο λόγος;

Γιατί εδώ και 3 εβδομάδες έχω κάνει 3 αιτήματα που αφορούν τη σχολή μου και μαζί με την κλήση, μου παραδόθηκαν μόνο τα 2 ενώ το 3 δεν το έχετε υπογράψει ακόμη όπως με πληροφόρησαν οι συνάδελφοι του τμήματος. Επίσης μέλος της οικογενείας μου έχει αιτηθεί εδώ και ένα μήνα για μια βεβαίωση μόνιμης κατοικίας και δεν την έχει παραλάβει ακόμη. Τις 3 πρώτες μέρες ρωτούσα ο ίδιος κάθε μεσημέρι στο αρμόδιο τμήμα και η απάντηση ήταν πως δεν σας βρίσκουν να υπογράψετε ενώ μετά από 2 εβδομάδες με ρώτησαν γιατί δεν ξαναπήγα να την πάρω. Τότε ζήτησα να μου την δώσουν αλλά δεν την έβρισκαν. Όταν την βρείτε ειδοποιήστε μας να την παραλάβουμε!

Μακάρι να είχατε κινηθεί και σε αυτά τα έγγραφα με την ίδια ταχύτητα!

Τώρα όσο αφορά τις ώρες, πράγματι 9:45 έφυγα από το γκαράζ (αυτό ελέγχεται από τις κάμερες του χώρου) για να πάω εκεί που εργάζονται τα συνεργεία όπως κάνω κάθε μέρα. Έτσι μετέβηκα στο κτήριο του Φάρου όπου υπήρχε συνεργείο για ελαιοχρωματισμούς όπως με είχε ενημερώσει ο προϊστάμενος. Στις 10:02 έφυγα από εκεί και όντως με είδατε έξω από το νοσοκομείο Κρατικό αλλά η ώρα ήταν 10:10 και 10:17 ήμουν στο κατάστημα Λιχουδιές στην Ελευθέριου Βενιζέλου αφού χαιρέτησα τον ιδιοκτήτη Γιώργο Κουφόπουλο πήρα ένα καφέ και πέρασα στο απέναντι πεζοδρόμιο ακριβώς στις 10:20 όπου γίνονταν οικοδομικές εργασίες.

Εκεί πλησίασα τον προϊστάμενο πιθανόν δεν με κατάλαβε αλλά τον άκουσα να μιλάει στο τηλέφωνο και να λέει «αλήθεια σου λέω εγώ τον είδα στο γκαράζ όταν έφυγα» κατευθύνθηκα στο παγκάκι αριστερά του έργου όπου έκαναν διάλλειμα οι Ε.Κ και Α.Δ εργαζόμενοι της υπηρεσίας πρασίνου μαζί με την προϊσταμένη τους ενώ στην αριστερή μεριά ήταν ο αντιδήμαρχος πόλης με τους Ν.Κ, Σ.Β, Α.Κ εργαζόμενους του πρασίνου. Στις 10:25 με πλησίασε ο υπεύθυνος τμήματος πολιτικής προστασίας Ν.Κ για να μου πει για κάποια φρεάτια που υπήρχε πρόβλημα. Καθώς γυρνούσα για να συζητήσουμε είδα ότι ο προϊστάμενος και ο αντιδήμαρχος δεν ήταν πλέον εκεί. Αφού μου εξήγησε το πρόβλημα που είχε, κινηθήκαμε στη γωνία του ίδιου Ο.Τ και είδαμε τη βλάβη. Έπειτα πήγαμε στο διπλανό Ο.Τ για το άλλο φρεάτιο. Εκεί κουβεντιάσαμε περισσότερη ώρα , πήραμε μέτρα, σημαδέψαμε το καπάκι και επιστρέψαμε πίσω. Τότε ρώτησα τον οικοδόμο που ήταν εκεί που είναι ο προϊστάμενος και μου είπε ότι πήγε στο γκαράζ. Αμέσως τον πήρα τηλέφωνο για να τον προλάβω, να φέρει υλικά και εργαλεία ώστε να προβούμε σε αποκατάσταση.

Η ώρα της κλήσης που υπάρχει στο τηλέφωνο μου είναι 10:42. Επομένως, ο χρόνος που χρησιμοποίησα για να πάω στο νοσοκομείο ήταν ο χρόνος διαλλείματος μου.

Όπως όλοι σχεδόν οι συνάδελφοι όταν μπορούν να κάνουν χρήση του διαλείμματος τους είτε για να ξεκουραστούν κάπου, να πιούν καφέ ή να φάνε κάτι, είτε για να πάνε σπίτι τους να πάρουν κάτι ή να πληρώσουν ένα λογαριασμό ή να πάρουν χρήματα από τη τράπεζα ή για να πάρουν τα φάρμακα τους από το φαρμακείο ή να πάρουν μια συνταγή από το γιατρό τους έτσι και εγώ κάλυψα μια ανάγκη μου. Αυστηρά και μόνο την ώρα του διαλείμματος μου.

Όσο για το δίκυκλο που οδηγούσα, είναι δικό μου. Ξεχνάτε, όταν αρχές Σεπτέμβρη με φωνάξατε στο γραφείο σας και μου κάνατε σύσταση να μην ξαναοδηγήσω υπηρεσιακά Ι.Χ. γιατί η κατ΄εξέρεση άδεια που είχα ήταν από τον προηγούμενο Δήμαρχο και να περιμένω να βγάλετε εσείς τις δικές σας κατ΄εξέρεση άδειες. Επίσης το υπηρεσιακό δίκυκλο που χρησιμοποιούσα για την εκτέλεση καθηκόντων, το έχετε παραχωρήσει αλλού, σε 24ωρη βάση. Τότε, η Διευθύντρια του τμήματος που ανήκω σας ρώτησε πώς θα μετακινούμε και ο αντιδήμαρχος κ Πουλάκης είπε να παίρνω το δικό μου δίκυκλο.

Αρχικά, εγώ αρνήθηκα αλλά με παρέμβαση της Διευθύντριας μου, η οποία με παρότρυνε να το κάνω λέγοντας μου «Κάντο έτσι κι αλλιώς για λίγο θα είναι» γιατί είχε έτοιμη την εισήγηση της για το ποιος θα έχει δικαίωμα να οδηγεί τι. Από τότε ρωτώ την διευθύντρια και το γραφείο κίνησης και η απάντηση τους είναι πως περιμένουν να τα υπογράψετε!

Αλλά πείτε μου κ Δήμαρχε σε ποια διάταξη, σε ποιο Νόμο, σε ποιο άρθρο και σε ποιό εδάφιο λέει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρώνουν με δικά τους έξοδα σε καύσιμα-συντήρηση-αναλώσιμα την αδυναμία της διοίκησης να μεταφέρει με ασφάλεια και σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα τους εργαζόμενους της.

Όμως δεν είμαι μόνο εγώ. Είναι και ο συνάδελφος Κ.Γ που ανοίγει το γήπεδο το πρωί είναι οι συνάδελφοι Π.Κ, Σ.Π, Σ.Κ που πάνε και έρχονται στα συνεργεία με τιμολόγια, ανταλλακτικά και υπογραφές. Είναι ο Μ.Ν που πάει με το Ι.Χ στις βλάβες δικτύων και Η/Υ, είναι οι προϊστάμενοι Π.Γ και Γ.Ε είναι ο Λ.Κ που μεταφέρει τους Η/Υ σε συναδέλφους που είναι σε τηλεργασία ή πηγαίνει σε βλάβες, είναι ακόμα και οι οδοκαθαριστές που παίρνουν εντολή το πρωί και πρέπει να ξεκινήσουν από την πάνω μεριά του Προφήτη Ηλία ή κάτω στη Γεννηματά και δεν υπάρχει οργάνωση ώστε να τους πάει κάποιος. Δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κυκλοφορούν με τα δικά τους Ι.Χ.

Άρα από τα παραπάνω φαίνεται ότι δεν έχω υποπέσει στα πειθαρχικά παραπτώματα για παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος που προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν στον υπάλληλο οι κείμενες διατάξεις, εντολές ,και οδηγίες που μνημονεύεται για αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση καθηκόντων και μη τήρηση ωραρίου. Γι ΄αυτό λοιπόν σας καλώ να αποσύρετε το έγγραφο με Αρ. Πρ.Δ. 13951 από 5/11/2020 που φέρει την τόσο γρήγορη υπογραφή σας.

Αν με είχατε πάρει τηλέφωνο ή με είχατε καλέσει στο γραφείο σας και σας εξηγούσα τι έχει συμβεί δεν θα φτάναμε εδώ. Άλλωστε εγώ δεν κρύφτηκα, φορούσα το γιλέκο μου και ούτε προσπάθησα να σας αποφύγω όταν σας είδα έξω από το νοσοκομείο που συναντηθήκαμε. Δεν με είδατε σε κέντρο αναψυχής να διασκεδάζω, ούτε σε εμπορικό κέντρο να ψωνίζω ή να χαζεύω και αν δεν σας ήταν αρεστή η απάντησή μου, ας πράττατε τότε τα δέοντα.

Όμως η κλήση σε απολογία είναι η συνέχεια της εκδικητικής στάσης εναντίον μου από τη Διοίκηση του Δήμου, αφού προσπαθείτε καθημερινά να με υποτιμήσετε εργασιακά και μου ασκείτε σε κλίμα εκφοβισμού, εργασιακού bulling και φίμωσης λόγω της ενασχόλησης μου με τα κοινά. Αφού είμαι μέλος στην πανελλαδική γραμματεία της ΑΣΚ-ΟΤΑ που έχει ψηφίσει όλα τα κείμενα –καταγγελίες της ΠΟΕ-ΟΤΑ που αφορούν τον τρόπο πολιτικής σας στον Δήμο καθώς έχουμε λάβει μέρος σε όλες τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και συμπαράστασης εργαζομένων στον Δήμο μας. Επίσης είμαι επικεφαλής της συνδικαλιστικής παράταξης, Αυτόνομη Συνδικαλιστική Κίνηση -Εργαζομένων Δήμου Αγίας Βαρβάρας (ΑΣΚ) και προφανώς δεν σας άρεσε που πρώτοι με ανακοίνωση μας, ανοίξαμε το ζήτημα για την στήριξη των συναδέλφων που κέρδισαν το δικαστήριο και πρέπει να μονιμοποιηθούν, ενώ εσείς θέλετε να τους ασκήσετε έφεση. Επίσης όταν βγάλαμε ανακοίνωση για τον ξυλοδαρμό του συναδέλφου μας και σας ζητούσαμε να εφαρμόσετε αυτό που προβλέπετε από τον νόμο. Δεν σας αρέσει που καθημερινά ως συνδικαλιστής υπερασπίζομαι τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και αναδεικνύω τις αδυναμίες και τις ελλείψεις της διοίκησης όπως τις βλάβες οχημάτων, τα φθαρμένα ελαστικά, τα μη επαρκή ΜΑΠ. Για παράδειγμα όταν ο αντιδήμαρχος Πουλάκης έκανε σύσταση σε ένα ολόκληρο τμήμα για να φορούν το γιλέκο τους, επειδή αφορούσε την ασφάλεια τους. Έπρεπε να λάβετε υπ όψη σας πως από την άλλη μεριά οι συνάδελφοι είχαν να πάρουν γάντια 3 μήνες. Και αυτό ήταν ζήτημα που αφορά άμεσα την υγεία τους. Και μάλιστα είναι εξίσου σημαντικό με το γεγονός πως την άλλη μέρα τους διαθέσατε από ένα ζευγάρι γάντια.

Όταν δεν τηρούνταν το υγειονομικό πρωτόκολλο, και σε αυτοκίνητα έμπαιναν αντί για 4 άτομα 8 και 9 ή όταν προκάλεσε συγκέντρωση η Διευθύντρια τεχνικών υπηρεσιών στο γκαράζ, με την παρουσία του Πρόεδρου του σωματείου μετά από τις τοποθετήσεις αρκετών συναδέλφων και τη δική μου για την βία που είχε ασκηθεί εις βάρος μας και τις αναφορές που είχαν γίνει ύστερα από πίεση που είχε ασκήσει ο αντιδήμαρχος Πουλάκης όπως ομολόγησε προϊστάμενος, για λόγους όπως πχ. Ένας χειριστής μηχανήματος έργου δεν υπάκουσε εντολή για να πάει να κάνει αφισοκόλληση και αυτό ήταν “άρνηση εργασίας“. Ήταν φυσικό και επόμενο να σκίσει τις δεκάδες αναφορές που κρατούσε στα χέρια της. Επίσης έχετε ενοχληθεί από το γεγονός πως είμαι Αντιπρόεδρος της Ένωσης Γονέων Αγίας Βαρβάρας και στην περίπτωση της Ζαναέ στηρίξαμε τα παιδιά, όταν τα προσήγαγαν στο τμήμα. Τέλος, στα τόσα προβλήματα που έχουμε καταγράψει δεν ανταποκρίνεστε με διάλογο και θα απαντήσουν για εσάς οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας, Παιδείας και Εσωτερικών στη Βουλή των Ελλήνων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους με κυνηγάτε καθημερινά. Για ακριβώς αυτούς τους λόγους δεν μου δώσατε το υπόλοιπο αδείας του 2018 τον Δεκέμβριο και επικαλεστήκατε υπηρεσιακές ανάγκες αλλά τον Ιανουάριο μου είπατε ότι την έχασα επειδή δεν την πήρα. Όλο το 2020 προσπαθώ να πάρω την άδεια του 2019-2020 και πάλι επικαλείστε υπηρεσιακές ανάγκες καθώς και τον Covid-19 για να μην πάρω την άδεια που δικαιούμαι. Tον Ιανουάριο ποια θα είναι η απάντηση σας;

Είμαι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, φοιτούσα στην 5ετή πολυτεχνική σχολή Πολιτικών Μηχανικών και εσείς γίνατε εμπόδιο στις σπουδές μου, όταν αιτήθηκα για 1 φοιτητικό εξάμηνο να παίρνω μια μέρα κανονικής άδειας την εβδομάδα, σε ώρες. Έτσι όπως έχει χορηγηθεί και σε συνάδελφο μου, εσείς το αρνηθήκατε και όταν προφορικά ζήτησα για να το αιτηθώ, αν μπορώ να κάνω χρήση 2 μέρες άδειας πάλι μου αρνήθηκε η διοίκηση και έτσι δεν μπορούσα να παρακολουθήσω τα εργαστήρια της Πολυτεχνικής σχολής όπως είχα το δικαίωμα με το νόμο Γαυρόγλου και με αίτηση μου επέστρεψα στο πρόγραμμα σπουδών 4ετους ΤΕΙ. Τώρα που πρέπει να κάνω την πρακτική μου άσκηση για να πάρω πτυχίο ως Πολιτικός Μηχανικός, εσείς ως νόμιμος εκπρόσωπος του δήμου αντί να υπογράψετε σύμβαση με την σχολή μου με στείλατε στην διευθύντρια διοικητικών υπηρεσιών για να μου ανακοινώσει «πάρε άδεια άνευ αποδοχών και θα δούμε αν δεχτεί ο δήμαρχος την πρακτική σου» ενώ σε άλλο συνάδελφο έγινε δεκτή η πρακτική του άσκηση χωρίς να γίνει χρήση άδειας άνευ αποδοχών.

Όταν κάνατε τοποθετήσεις προϊσταμένων σύμφωνα με το άρθρο 100 για το τμήμα τεχνικών συνεργείων εγώ όπως ήταν το νόμιμο δεν ρωτήθηκα ποτέ όπως προβλέπει το επικείμενο άρθρο, αφού εσείς τοποθετήσατε συνάδελφο με χρονολογική ωρίμανση λιγότερη από τη δική μου.

Μου αφαιρέσατε όλες της υπηρεσιακές μου αρμοδιότητες που είχα στο δήμο ως υπάλληλος, όπως: υπεύθυνος τμήματος πολιτικής προστασίας και πρόεδρος της επιτροπής κοινοχρήστων χώρων.

Τον τελευταίο μηνά που εργάστηκα υπερωριακά εσείς τα κόψατε από τη μισθοδοσία μου ενώ τα επανέφερε για δεύτερη φορά τον επόμενο μήνα όπως με διαβεβαίωνε η διευθύντρια του τμήματος στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του σωματείου ότι είναι ‘τελειωμένη υπόθεση θα πληρωθείς’ εσείς τα ξανακόψατε!!

Είμαι ΔΕ Τεχνικός Δομικών Έργων, που σημαίνει πως πρέπει να μου παραχωρήσετε γραφείο και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όπως μου παρείχατε μέχρι πρόσφατα. Εσείς όμως δώσατε εντολή στο γραφείο που ασκούσα τα καθήκοντα μου να μη κάνω χρήση του και ούτε του υπολογιστή. Εγκαταστήσατε έναν εργαζόμενο με 8μηνη σύμβαση Μηχανολόγο Μηχανικό για να παρέχει γραμματειακή υποστήριξη στους προϊστάμενους. Αυτό έγινε αμέσως την επομένη μέρα από το σκίσιμο των δεκάδων αναφορών. Την ίδια μέρα έστειλα e-mail στην διευθύντρια του τμήματος που της εξηγούσα ότι υπάρχει διαθέσιμο γραφείο και εξοπλισμός στο χώρο για να εγκατασταθεί ο συνάδελφος αλλά την επόμενη μέρα είχαν απομακρυνθεί.

ΔΕ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΜΠΑΡΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ