Χαρδαλιάς: «Πρόστιμα 780.000 € μέσα σε 2 μέρες – Κυρίως για μάσκες και SMS»

Έκκληση Χαρδαλιά να περιοριστούν οι μετακινήσεις – Πρόστιμα σε όσους φορούν ασπίδα αντί για μάσκα

Έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους απηύθυνε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Χαρδαλιάς, τόνισε ότι οι μετακινήσεις, υπό το καθεστώς του lockdown, γίνονται μόνο για συγκεκριμένους εξαιρετικούς λόγους και όλες οι μετακινήσεις είναι κατ εξαίρεση.

Κάθε παράβαση μας φέρνει πιο μακριά από την επίτευξη του στόχου μας, πρόσθεσε, που είναι η σταδιακή άρση των περιορισμών και η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε ότι όπως και την άνοιξη είναι απαραίτητο να τηρούμε τα μέτρα. Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στους ελέγχους που έγιναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και ξεπέρασαν τους 181.000, ενώ το συνολικό ύψος των προστίμων άγγιξαν τα 780.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως ανέφερε κυρίως τα πρόστιμα ήταν για μη χρήση μάσκας και μη χρήση SMS ή άλλης βεβαίωσης για μετακινήσεις.

Μόνο η Ελληνική Αστυνομία διέθεσε 4.530 συνεργεία το Σαββατοκύριακο και 20.932 αστυνομικούς για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε επίσης στο τι ισχύσει για τις μετακινήσεις συμβολαιογράφων, δικηγόρων και δικαστικών επιμελητών.

Σύμφωνα και με τη σχετική χθεσινή ανακοίνωση της ΓΓΠΠ:

Μετάβαση σε δικαστήριο ως μάρτυρας, δικηγόρος, κατηγορούμενος, αποδεικνύεται από τη σχετική κλήση ή βεβαίωση δικηγόρου. Μετάβαση σε συμβολαιογράφο ή δικαστήριο για ένορκη βεβαίωση αποδεικνύεται από βεβαίωση δικηγόρου ή κλήση, εάν υπάρχει. Κάθε άλλη μετακίνηση σε δικαστική Αρχή ή δικηγόρο ή συμβολαιογράφο αποδεικνύεται από κλήση της υπηρεσίας ή βεβαίωση δικηγόρου/συμβολαιογράφου που πιστοποιεί με αποστολή έγχαρτου εγγράφου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την κλήση/πρόσκληση του μάρτυρα ή πελάτη του. Οι μετακινήσεις δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών συνοδεύονται από τη σχετική φόρμα που καλύπτει τις μετακινήσεις ελεύθερων επαγγελματιών με την επισήμανση ότι για λόγους εργασίας αυτές οι τρεις κατηγορίες, δηλαδή δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές, μπορούν να κινούνται και εκτός της περιφερειακής ενότητάς τους για λόγους εργασίας. Αυτό ισχύει και για τους μάρτυρες, εάν πρέπει να καταθέσουν εκτός της περιφερειακής ενότητας της κατοικίας τους.

Επισημαίνεται, ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, της μετάβασης πρέπει να προηγείται αποστολή SMS στο 13033 με Κωδικό 3.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η μετακίνηση για ψάρεμα ή κυνήγι δεν επιτρέπεται και δεν υπάρχει καμία εξαίρεση. Εντούτοις, δρομολογείται η παράταση της ισχύος των σχετικών αδειών για ένα έτος.

Τέλος ερωτώμενος για το κατά πόσο μπορεί κάποιος να φορά ασπίδα προσώπου αντί για μάσκα, από τη στιγμή που έχει αποδειχθεί πως δεν προσφέρει την ίδια προστασία, τόνισε πως η χρήση ασπίδας δεν επιτρέπεται και τιμωρείται με πρόστιμο. Εξαίρεση αποτελούν άτομα που λόγω συγκεκριμένων παθήσεων (πχ άσθμα) δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μάσκα.

Πηγή : hairt.gr