Μεγάλες οι ευθύνες των δημοτικών αρχών τις επόμενες δύο εβδομάδες για τον Κορονοϊό

Τοπικά διαμορφώνεται το τοπίο του κορονοϊού που βρίσκεται πια σε μεγάλη έξαρση και επιθετικότητα και η όλη προσπάθεια της αρμόδιας επιτροπής εστιάζεται στις τοπικές δράσεις έτσι ώστε η εξάπλωση να συναντάει κλειστές δεξαμενές, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκαναν ο κ. Τσιόρδας και οι κ. Χαρδαλιάς, Μαγιορκίνης και Κοντοζαμάνης στους δημοσιογράφους. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι οι κρίσιμες καθώς ήδη φτάσαμε στα άνω των 700 καθημερινό μέσο όρο κρουσμάτων και βρισκόμαστε ακριβώς στο όριο αντοχής όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

“Για εμάς τα χρώματα και οι αριθμοί εξετάζονται από μία ομάδα επιδημιολόγων, είναι 7-8 άτομα τα οποία συνεδριάζουν κάθε Τετάρτη, παρουσία του Υπουργού και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας και συζητούμε για κάθε περιοχή τον αριθμό κρουσμάτων της περιοχής ανά 100.000, το πόσο γρήγορη είναι αυτή η αύξηση, το πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα, το ποιος είναι ο δείκτης θετικότητας στα εργαστηριακά τεστ, το αν πιέζεται το σύστημα Υγείας στην ίδια ή σε όμορη περιοχή, γειτονική περιοχή.
Έχουμε δει τα μέτρα να δουλεύουν γρήγορα στην επαρχία, που είναι πιο ανοιχτά τα πράγματα, που ο κόσμος δεν είναι τόσο μαζεμένος σε κλειστούς χώρους και δουλεύουν καλά μπορώ να πω” είπε ο κ. Τζιόρδας.
“Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας, δείχνει ότι τα μέτρα όπου τηρούνται αποδίδουν. Και τίποτα δεν το δείχνει αυτό πιο ξεκάθαρα, από τις 13 Περιφερειακές Ενότητες που κατέβηκαν επίπεδο συναγερμού” ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ολοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη τοπικής ενημέρωσης και τοπικών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων καθώς όλοι αποδίδουν την τελευταία επιθετική εξέλιξη στην χαλάρωση και την μη τήρηση των μέτρων.

“Οι ενδείξεις μιλάνε καθαρά για επιθετική αύξηση προ των πυλών. Οι αυξητικές τάσεις της επιδημίας είναι ταχύτερες εκτός Αττικής και παραμένουν υψηλές σε μεγάλο βαθμό.

Το βεβαρυμμένο επιδημιολογικό προφίλ της χώρας συμπίπτει με την αύξηση μετάδοσης λόγω θερμοκρασιακής πτώσης και της συνεπακόλουθης διαφοροποίησης της συμπεριφοράς, δηλαδή της αύξησης της δραστηριότητας της κοινωνικής συνεύρεσης σε κλειστούς χώρους. Αυτό το πρότυπο μάλλον ερμηνεύει εν μέρει την εντονότερη δυναμική προς τα βόρεια της χώρας” όπως είπε ο κ. Μαγιρκίνης

Ο κ. Τσιόρδας είπε ότι το εμβόλιο θα έρθει, ίσως και πιο γρήγορα από ότι περιμένουμε. Έχουμε αισιόδοξα μηνύματα ότι το εμβόλιο μιας από τις μεγάλες προσπάθειες, το εμβόλιο του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δουλεύει σε όλες τις ηλικίες. Έχουμε μια ελπίδα ότι το εμβόλιο το αμερικάνικο, δουλεύει επίσης στις μεγάλες ηλικίες.

Ο κ. Τσιόρδας επίσης ανέφερε “είμαστε έτοιμοι όμως να υιοθετήσουμε και κάποια μέτρα παραπάνω από τα μέτρα που έχουμε εφαρμόσει σε κάποια περιοχή, από το πορτοκαλί στο κίτρινο ή από το κόκκινο στο πορτοκαλί, ώστε από τη μια μεριά να αποφύγουμε το lockdown να συνεχίσει η ζωή, από την άλλη μεριά να μπορέσουμε να καταστείλουμε τη διασπορά.

πηγή: MyOTA