Νέος πτωχευτικός: Τι προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε για χρέη και πρώτη κατοικία;

Συνολική λύση στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, με τη θεσμοθέτηση εξωδικαστικού μηχανισμού που επιτρέπει στους οφειλέτες την αποπληρωμή των χρεών τους σε τράπεζες, διαχειριστές δανείων και Δημόσιο σε έως 240 δόσεις, προβλέπει ο νέος νόμος για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή δεύτερης ευκαιρίας που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

Ο νέος νόμος που στοχεύει ουσιαστικά στην αποφυγή της πτώχευσης, παρέχει μια ευνοϊκή, μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση οφειλών, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ο οφειλέτης, εφόσον αποπληρώσει τα χρέη του σε έως 20 έτη, διασώζει ολόκληρη την περιουσία του, και όχι μόνο την πρώτη κατοικία του, και προστατεύει τα εισοδήματά του.

Όπως επεσήμανε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από 1ης/1/2021 για την διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους αποσκοπεί στην αποφυγή της πτώχευσης ιδιωτών και επιχειρήσεων. Επί τούτου, ο νέος νόμος περιέχει 2 άξονες: την πρόληψη, με την έγκαιρη προειδοποίηση, και την αντιμετώπιση, με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Εφόσον κάποιος οφειλέτης ρυθμίσει όλες τις οφειλές του, σε έως 240 δόσεις, τότε διασώζει ολόκληρη την περιουσία του, όπως μεταδίδει το capital.gr.

Ωστόσο, εάν κάποιος οφειλέτης αδυνατεί να εξοφλήσει τα χρέη του, ακόμη και με ευνοϊκή ρύθμιση, σε έως 20 έτη, τότε στην πράξη έχει ήδη πτωχεύσει. Σε αυτή την περίπτωση, ο νέος νόμος προβλέπει την απαλλαγή του από όλες τις οφειλές, έτσι ώστε να λάβει μια “2η ευκαιρία”. Πράγμα που σημαίνει ότι και ο οφειλέτης μπορεί να επιστρέψει απαλλαγμένος χρεών στην οικονομική δραστηριότητα σε 1-3 έτη και τα χρέη του να μην μεταφερθούν στις επόμενες γενιές, οι οποίες μέχρι σήμερα οδηγούνταν στην αποποίηση κληρονομιάς.

Σήμερα εάν κάποιος οφειλέτης δεν πληρώνει τα χρέη του, οι πιστωτές του προβαίνουν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμό. Και μόλις του πάρουν ολόκληρη την περιουσία και την πρώτη κατοικία του, αφού δεν υπάρχει προστασία της, τότε ο πολίτης συνεχίζει να χρωστάει. Ως εκ τούτου, οι πιστωτές στρέφονται κατά των εισοδημάτων των δικών του και της οικογένειάς του.

Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκτήσει νέα περιουσία (π.χ. από κληρονομιά), γιατί οι πιστωτές τού κατάσχουν κάθε νέο εισόδημα ή/και περιουσιακό στοιχείο. Γι’ αυτό τα τέκνα αποποιούνται τις κληρονομιές, για να γλιτώσουν από τα χρέη των γονιών τους.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, με τον νέο νόμο θεσμοθετείται πλέον ως μια πάγια πολιτική κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών και η προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα, χωρίς προθεσμία λήξης.

Ειδικά για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών με ισχυρή ή πλήρη οικονομική αδυναμία, ο νέος νόμος προβλέπει την ίδρυση ενός ιδιωτικού Φορέα, ο οποίος θα αγοράζει την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, και στη συνέχεια θα υποχρεούται να τους τη μισθώνει.

Επιπλέον, το κράτος στηρίζει έμπρακτα τους αδύναμους αυτούς πολίτες, παρέχοντας επίδομα ενοικίου, όπως ήδη παρέχεται σε όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία, στο ύψος που όρισε το επίδομα στέγασης η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (Νόμος 4472/2017).

Στο προπτωχευτικό στάδιο, δηλαδή όταν ο οφειλέτης προχωρά σε εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών του προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση, το κράτος παρέχει επιδότηση στα δάνεια πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών για 5 έτη. Έτσι παρέχεται βοήθεια στον οφειλέτη για να αντεπεξέλθει στη συνολική ρύθμιση χρεών και να διασώσει ολόκληρη την περιουσία του.

Όπως σημείωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, σε όλους τους σχετικούς νόμους, από το 2010 και μετά, η όποια προστασία στην πρώτη κατοικία παρέχεται επειδή ο οφειλέτης πληρώνει το χρέος που αφορά στην πρώτη κατοικία του. Εάν κάποιος οφειλέτης δεν πληρώσει το χρέος, τότε χάνει την περιουσία του.

Ειδικότερα:

-Στο νόμο του 2010, ο οφειλέτης καλείτο να πληρώσει το 80% της αντικειμενικής αξίας.
-Στο νόμο του 2016, το 100% της αντικειμενικής αξίας.
– Στο νόμο του 2018, το 100% της εμπορικής αξίας της 1ης κατοικίας του.
-Στο νόμο του 2019, το 120% της εμπορικής αξίας της 1ης κατοικίας του.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση θέσπισε και το πρόγραμμα “Γέφυρα”, το οποίο επιδοτεί, για 9 μήνες, όλα τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία, όλων όσοι επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Με το πρόγραμμα αυτό:

-επιβραβεύονται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, οι συνεπείς δανειολήπτες,
-καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών με την έμπρακτη στήριξη του κράτους, και
-ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, καθώς καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το πλαίσιο της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, είχαν υποβληθεί 149.149 αιτήσεις.

Πηγή: news4mee