Ψεκασμός πεύκων για την αντιμετώπιση των καμπιών, χωρίς ειδικές στολές οι εργαζόμενοι…

Ξεκίνησε εχθές 26 Οκτωβρίου (με κάποια καθυστέρηση) ο  ψεκασμός των πεύκων στην πόλη μας για την αντιμετώπιση της αναπαραγωγής των καμπιών σε αυτά.

Χρησιμοποιείται το εξειδικευμένο βιολογικό εντομοκτόνο Bacillus Thurigiensis το οποίο είναι ακίνδυνο για τα τέλεια έντομα όπως η μέλισσα, τα ζώα και τον άνθρωπο, ενώ είναι φιλικό προς το περιβάλλον καθώς δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Θα ψεκαστούν πάρκα και άλση της πόλης μας, περιβάλλοντες χώροι Σχολείων και Δημοτικών ακινήτων, παιδικές χαρές, το πευκοδάσος στο βουνό αλλά και μεμονωμένα πεύκα στην πόλη μας.

Σχετικά με την κάμπια:

Η κάμπια του πεύκου μπορεί να προκαλέσει απώλεια της βλαστικής ανάπτυξης των πεύκων μέχρι και 30%, ενώ σε νεαρά δενδρύλλια πεύκων μπορεί να φτάσει μέχρι την ξήρανση τους. Η κάμπια των πεύκων σχηματίζει χαρακτηριστικό μετάξινο κουκούλι στα κλαδιά του πεύκου, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι και εκατό κάμπιες. Όσο οι κάμπιες παραμένουν επάνω στο δέντρο, βγαίνουν από τη φωλιά το βράδυ σε μια χαρακτηριστική πομπή, ενωμένες μεταξύ τους με μια μεταξωτή κλωστή, σε αναζήτηση πευκοβελόνων για να τραφούν.

Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η κάμπια του πεύκου;

Ο βάκιλος Θουριγγίας είναι η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική βιολογική μέθοδος καταπολέμησης της κάμπιας των πεύκων. Η επέμβαση με τον βάκιλο Θουριγγίας θα πρέπει να γίνει κατά το στάδιο της εκκόλαψη αυγών του εντόμου, δηλαδή κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Μόνο τότε θα έχουμε αποτελεσματικότητα της επέμβασης, καθώς θα αντιμετωπίσουμε τις νέες κάμπιες που μόλις εκκολάπτονται. Αν καθυστερήσουμε χρονικά την επέμβαση, δεν θα έχουμε επιτυχία μιας και ο βάκιλος δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στις μεγαλόσωμες κάμπιες. Ο ψεκασμός για την καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκων πρέπει να καλύψει όλη τη φυλλική επιφάνεια των δένδρων και να γίνει αργά το σούρουπο. Kαθώς οι νεαρές κάμπιες θα βγουν το βράδυ για να τραφούν, θα καταπιούν άμεσα την τοξίνη του βακίλου και μέσα σε λίγες μέρες θα πεθάνουν.

Η κάμπια των πεύκων προκαλεί σοβαρές δερματικές αλλεργίες

Η κάμπια των πεύκων προκαλεί σοβαρές δερματικές αλλεργίες καθώς όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα ανθρώπου ή ζώου, απελευθερώνει στον αέρα μικρά τριχίδια με τοξίνες. Χαρακτηριστικά συμπτώματα λόγω της κάμπιας του πεύκου είναι η έντονη φαγούρα στο δέρμα και εξανθήματα.

Σημειώνουμε πάντως πως δεν είδαμε οι εργαζόμενοι να φορούν ειδικές ενδυμασίες ψεκασμών ή ανάλογες μάσκες.

Μπορεί το υλικό να είναι ακίνδυνο σε μικρές ποσότητες, αλλά είναι για όσους επί ώρες ψεκάζουν;;;

Υπάρχει κάποιο πρωτόκολλο σχετικό με τη διαδικασία;;;

Πληροφορίες σχετικά με το θέμα: Κώστας Λιονουδάκης – Γεωπόνος Γ.Π.Α.