Μητσοτάκης: Lockdown τη νύχτα στις «επικίνδυνες» περιοχές & μάσκα παντού – Ποιές είναι οι περιοχές

Τα δύο αναμενόμενα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο Σάββατο, ανακοίνωσε στο χθεσινό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός:

«Πρώτον, σε περιοχές με επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων, αυτές των επιπέδων 3 και 4, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί. Εξαιρούνται, βέβαια, όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Δεύτερον, η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους. Γιατί ο κορονοϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος. «Δεν τρώει πόρτα», για να μιλήσω στη γλώσσα των νεότερων.

Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των ορθίων σε εσωτερικές αίθουσες.

Η εφαρμογή των δύο νέων μέτρων ξεκινά από τις 6.00 το πρωί του Σαββάτου. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε; Ίσως, καθώς η κατάσταση εδώ παραμένει συγκριτικά καλύτερη από άλλες χώρες. Όμως εξαρχής αποφασίσαμε να κινούμαστε προληπτικά. Κι αυτό αποκτά πρόσθετη σημασία τώρα, ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Εμβόλιο μετά από ένα δύσκολο τρίμηνο

Παράλληλα ο πρωθυπουργός έδειξε φως στην άκρη του τούνελ, μιλώντας για εμβόλιο μετά από ένα δύσκολο τρίμηνο: «Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο. Θα κλείσω, ωστόσο, με ένα αισιόδοξο μήνυμα. Γιατί για πρώτη φορά από την αρχή αυτής της περιπέτειας φαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική να διαθέτουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Και η κυβέρνηση έχει φροντίσει να το προμηθευτούμε εγκαίρως και να το διαθέσουμε σε όλους, με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Ταυτόχρονα, προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό και ο εμβολιασμός κατά της γρίπης. . Στις αρχές του 2021, συνεπώς, μαζί με το νέο χρόνο, μπορεί να ανατείλει και μία νέα μέρα στον πόλεμο εναντίον του κορονοϊού. Μέχρι τη νίκη της επιστήμης όμως, εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε την ασπίδα της ευθύνης.», τόνισε.

Ποιες είναι οι περιοχές που εφαρμόζονται τα νέα μέτρα (χάρτης)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του παρουσίασε τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό και σε αυτά περιλαμβάνονται η απαγόρευση κυκλοφορίας και η χρήση μάσκας παντού.

Η Ελλάδα διαθέτει πλέον έναν νέο Χάρτη με τα επίπεδα εμφάνισης του ιού και τα μέτρα ανά περιοχή, όπως είπε. Ωστόσο, το σχέδιο των αρχών είναι δυναμικό και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες.

Έτσι, λοιπόν, στις περιοχές που θα εφαρμοστούν τα μέτρα από το Σάββατο (επίπεδο 3 και 4) βρίσκονται:

Αττική

Ηράκλειο Κρήτης

Σαντορίνη

Αχαΐα

Ιωάννινα

Καρδίτσα

Καστοριά

ΚΕΑ-Κύθνος

Ζάκυνθος

Κοζάνη

Πέλλα

Λέσβος

Χίος

Σάμος

Μύκονος

Τρίκαλα

Νησιά Αττικής

Επίσης, από την Παρασκευή στο Επίπεδο 3, δηλαδή σε «πορτοκαλί» συναγερμό, θα βρίσκονται και η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες.