Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία – Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού

Περίπου 1,5 εκατομμύριο γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται ετησίως με καρκίνο του μαστού.

Η πρώιμη διάγνωση σώζει και πολλές φορές ισοδυναμεί με θεραπεία. Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί ο καρκίνος του μαστού, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για επιτυχημένη θεραπεία.

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και τον Σύλλογο Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι» έχει εξασφαλίσει τη δυνατότητα ψηφιακής μαστογραφίας σε γυναίκες της πόλης μας, συγκεκριμένες ημερομηνίες κάθε μήνα.

Η εξέταση γίνεται σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο «Κέντρο Πρόληψης για τον Καρκίνο του Μαστού», που συντηρεί και διαχειρίζεται ο Σύλλογος Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «Οι Άγιοι Ανάργυροι», το οποίο βρίσκεται στην οδό Τίρυνθος 2, Άνω Πατήσια. Η επιστημονική υποστήριξη του προγράμματος γίνεται από εξειδικευμένους γιατρούς του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου «οι Αγ. Ανάργυροι».

Με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, η γυναίκα υποβάλλεται σε εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού, πριν η ίδια παρουσιάσει κάποια συμπτώματα. Η προσυμπτωματική εξέταση μαστού είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος έρευνας για πρώιμα σημάδια καρκίνου του μαστού, τα οποία είναι πολύ μικρά για να εντοπισθούν με την ψηλάφηση, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ίασης και αποφυγής πλήρους μαστεκτομής.

Η προσυμπτωματική εξέταση μαστού διαρκεί μόνο λίγα λεπτά και ολόκληρη η επίσκεψη διαρκεί 30 λεπτά. Η μαστογραφία ελέγχεται από δύο γιατρούς, έτσι ώστε να αυξηθεί η εγκυρότητα της διάγνωσης. Η διενέργεια και γνωμάτευση των μαστογραφιών γίνεται από έμπειρους εξειδικευμένους ακτινολόγους οι οποίοι εργάζονται στο «ΓΟΝΚ Αγ. Αναργύρων».

Αν σας ξανακαλέσουν μην φοβηθείτε. Κάποιες γυναίκες μετά την μαστογραφία θα πρέπει να κάνουν περαιτέρω έλεγχο για ασαφή ευρήματα. Ο έλεγχος αυτό πραγματοποιείται στο Κέντρο Πρόληψης ΔΩΡΕΑΝ και περιλαμβάνει:

Εντοπιστική ή μεγεθυντική Μαστογραφία
2. Υπερηχογράφημα
Τα αρνητικά αποτελέσματα των μαστογραφιών αποστέλλονται στο ΚΕΠ Υγείας του δήμου μας, το οποίο και ενημερώνει τις γυναίκες

Γυναίκες με θετικά ευρήματα ενημερώνονται προσωπικά από ιατρό– ακτινολόγο του προγράμματος. Τα θετικά ευρήματα και οι εναλλακτικές επιλογές για αντιμετώπιση συζητούνται με τις γυναίκες, οι οποίες παραπέμπονται στις κατάλληλες υπηρεσίες θεραπείας και αποκατάστασης.

Για να δηλώσετε το ενδιαφέρον και να προγραμματίσετε το ραντεβού σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στο ΚΕΠ Υγείας, Σερίφου 2, στο τηλέφωνο 2105690436, ώρες 12.00 – 15.00.