“Σοβαρότης Μηδέν”. Άρθρο του κ. Γιάννη Γιαννιού

ΣΟΒΑΡΟΤΗΣ  ΜΗΔΕΝ

Τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μόνο ενθαρρυντικά δεν ήταν για την κυβέρνηση. Οι 160 βουλευτές, είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν 180 ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος, εκτός και εάν ληφθούν πολύ γενναίες αποφάσεις από τον Πρωθυπουργό. Η πρώτη ψηφοφορία έδειξε ότι οι πρόωρες εκλογές είναι εξαιρετικά πιθανές. Άλλωστε, πριν κάποιες μέρες, όταν έγινε γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να οδηγηθεί η Βουλή σε Προεδρική εκλογή, όλα τα Μέσα Ενημέρωσης αυτομάτως έκαναν αναφορές επί αναφορών στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Διότι και αυτά γνωρίζαν ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να καταφέρει η κυβέρνηση να εκλέξει τον Σταύρο Δήμα ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο μπορεί να εμφανιστεί στην τρίτη ψηφοφορία.
Και δεν είναι μόνο τα εγχώρια Μέσα, αλλά και διεθνή δίκτυα, τα οποία σε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων άρχισαν την τρομοκρατία των πολιτών. Μαζί με τα ευρωπαϊκά Μέσα ενημέρωσης, σύσσωμη η πολιτική ελίτ της Ευρώπης, στο πρόσωπο των εκλογών, και ενδεχόμενης επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπει την ολέθρια καταστροφή για την Ελλάδα. Οι αναφορές για την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είδαν και πάλι το φως της δημοσιότητας, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας υπερτονίστηκε για άλλη μια φορά, και η γενικότερη κινδυνολογία ξεκίνησε ξανά. Εξάλλου, είναι νωπές ακόμη οι αναφορές κυβερνητικών στελεχών για άδεια ΑΤΜ, για επιστροφή στη δραχμή και για παύση βοήθειας από τους εταίρους. Ακραίοι δεξιοί, υποστηρίζουν στα μικρόφωνα των ερτζιανών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τους βάλει φυλακή, θα τους πάρει την περιουσία και θα τους κυνηγήσει δρώντας εκδικητικά. Και λένε και άλλα τόσα, κάνοντας τον Γκέμπελς πολύ περήφανο για τα δημιουργήματά του. Όλα αυτά, στην περίπτωση που βγει πρώτο κόμμα στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε μια χώρα που έχει τεράστια ανεργία, χιλιάδες λουκέτα, ρημαγμένα ασφαλιστικά ταμεία, στην οποία ο χώρος της υγείας και της παιδείας παραπαίει, η υπερφορολόγηση πίνει το αίμα των Ελλήνων και η προοπτική αγνοείται, δεν δικαιούται η κυβέρνηση να προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον κόσμο, και να φορτώνει όλα τα δεινά της χώρας στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κυβερνήσει ούτε μια ώρα σ’ αυτόν τον τόπο, και παρουσιάζεται σαν τον διάολο προσωποποιημένο. Όπως τότε που έλεγαν ότι ‘’οι Κομμουνιστές θα μας πάρουν τα σπίτια’’, έτσι και τώρα υποστηρίζουν ότι αν κυβερνήσει τη χώρα  ο ΣΥΡΙΖΑ, ‘’θα χρεοκοπήσουμε, θα αδειάσουν τα ΑΤΜ και θα γυρίζουμε στη δραχμή’’. Ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη αρθρογραφία του μίλησε για την ελπίδα, την οποία όμως δεν δίνει στον κόσμο. Προτιμά αυτός και οι βουλευτές του να τρομοκρατούν τον κόσμο παρά να του δίνουν μια διέξοδο. Επενδύουν στον φόβο και όχι στο χαμόγελο. Αν πράγματι δεν υπάρχει ελπίδα και προοπτική, και πρέπει η χώρα να συνεχίσει να εξαρτάται από τους ξένους δανειστές και από το ΔΝΤ, ας βγουν να πουν στους ψηφοφόρους για ποιον λόγο τους διέλυσαν το βιοτικό επίπεδο και την αξιοπρέπειά τους αυτά τα χρόνια. Όλες αυτές οι θυσίες του λαού προφανώς έγιναν για να συνεχίσουν κάποιοι να πλουτίζουν στις πλάτες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η part time εργασία και οι ελεύθερες απολύσεις που απαιτούν οι δανειστές,  στόχο δεν έχουν το δικαίωμα των πολιτών στην εργασία, αλλά την εξαθλίωση και το αβγάτισμα των κερδών των αφεντικών. Η πολιτική της υπερφορολόγησης, αφενός δεν δουλεύει μιας και ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει, και αφετέρου οδηγεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην εξαθλίωση.
Με άλλα λόγια, αυτά που έγιναν αυτά τα χρόνια στο όνομα της αποφυγής της χρεοκοπίας, κατάφεραν να γλιτώσουν τη χώρα στα χαρτιά, όπως επίσης κατάφεραν να φτωχοποιήσουν τους πολίτες. Και μιας και οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν έσωσαν την κατάσταση, δεν μπορεί η τελευταία να λέει πως εκείνη είναι εγγύηση σταθερότητας και ανάπτυξης και η αντιπολίτευση είναι καταστροφή. Ούτε μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε μια ρημαγμένη χώρα να υπόσχεται στους πάντες τα πάντα. Μέχρι τέλη Γενάρη ή αρχές Φλεβάρη που πιθανότατα θα γίνουν οι πρόωρες εκλογές, απαιτείται από όλες τις πλευρές σοβαρότητα. Πρέπει να βάλουν σε πρώτο πλάνο τη σωτηρία της χώρας και όχι ατέρμονες πολιτικές υπέρ των δανειστών. Πρέπει η κυβέρνηση να πάψει να δαιμονοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ και να τρομοκρατεί τους πολίτες, και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του να κατέβει λίγο από το καλάμι των δημοσκοπήσεων και να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης, μακριά από λαϊκισμούς και ακατάσχετη παροχολογία. Όπως και να έχει, αυτές οι εκλογές θα είναι ίσως οι σημαντικότερες στη νεώτερη ιστορία της χώρας, και πρέπει όλες οι πλευρές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Κομματάκι δύσκολο, αλλά αναγκαίο…
ΓΙΑΝΝΗΣ  ΓΙΑΝΝΙΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ