Πώς θα μοιραστούν εργατικές κατοικίες σε δικαιούχους


Τι προβλέπει διάταξη σε σχέδιο νόμου του υπ. Εργασίας. Ποιοι θα δικαιούνται τα αδιάθετα σπίτια. Τι αλλάζει στην υποχρεωτική φοίτηση παιδιών στο σχολείο για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων.

Κατοικίες του πρώην Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών (τ. ΟΕΚ) που παραμένουν κενές και αδιάθετες, θα παραχωρεί ο ΟΑΕΔ σε οικογένειες που στερούνται κατοικίας.

Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα. Προβλέπει δε, ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κλήρωσης εργατικών κατοικιών, εφόσον υπάρχουν αδιάθετες κατοικίες, θα μπορούν να παραχωρούνται κατά κυριότητα και άνευ ανταλλάγματος με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, σε πολίτες με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας.

Παράλληλα, δίνεται δεύτερη ευκαιρία για το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ, σε όσους γονείς δεν πρόλαβαν, λόγω και της πανδημίας, να υποβάλλουν την προβλεπόμενη αίτηση εντός 3μήνου από τη γέννηση του παιδιού. Πλέον όλοι όσοι έγιναν γονείς εντός του 2020 μπορούν να υποβάλλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση έως 31 Δεκεμβρίου και αυτή να θεωρηθεί εμπρόθεσμη.

Αλλαγές επέρχονται και στον τομέα της πρόνοιας, με κυρίαρχη την προωθούμενη διάταξη που προβλέπει ότι με τη συμβολή και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα εξειδικευτεί η καταβολή των επιδομάτων που έχουν ως προϋπόθεση την φοίτηση των τέκνων στο σχολείο.

Σπίτια σε άτομα με κοινωνικές ανάγκες
Αναλυτικά, το σχέδιο νόμου ορίζει ότι οι κατοικίες του πρώην Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών (τ. ΟΕΚ) που παραμένουν κενές και αδιάθετες, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κλήρωσης μπορούν να παραχωρούνται κατά κυριότητα και άνευ ανταλλάγματος με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργού Εργασίας, σε πολίτες με έντονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες που στερούνται κατοικίας.

Τέτοιες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες θεωρούνται ενδεικτικά τα σοβαρά προβλήματα υγείας των ίδιων ή προστατευόμενων μελών των οικογενειών τους, το χαμηλό καθαρό οικογενειακό εισόδημα, και κάθε άλλη εξαιρετική και επιτακτική ανάγκη που προσδιορίζεται κατά περίπτωση με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Α.Ε.Δ.

Το ίδιο θα ισχύει και στις περιπτώσεις κατοικιών που αγοράστηκαν από τον τ. Ο.Ε.Κ. με τα Προγράμματα Αγοράς Κατοικιών και Διαμερισμάτων (ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ.) και εξακολουθούν να παραμένουν κενές και αδιάθετες.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.Ε.Δ. συστήνει και ορίζει έκτακτες επιτροπές για την προετοιμασία της διαδικασίας διάθεσης των κατοικιών, ενώ με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου, δίνεται η δυνατότητα στους μακροχρόνια άνεργους (εγγεγραμμένοι στα μητρώα ΟΑΕΔ άνω των 12 μηνών) να μην χάνουν τα δικαιώματά τους και τις πρόνοιες που παρέχει ο Οργανισμός, εάν έχουν μια περιστασιακή εργασία που διαρκεί έως και 70 ημέρες εντός του χρόνου.

Ειδικότερα προβλέπεται ότι οι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ που πραγματοποίησαν ως και 70 ημερομίσθια ανά 12μηνο, μπορούν με αίτησή τους προς τον Οργανισμό να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι. Η ως άνω απασχόληση εφόσον πραγματοποιείται σε αγροτικές εργασίες δεν αποτελεί λόγο διακοπής της καταβολής της επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους αυτής.

Άλλη διάταξη προβλέπει ότι το επίδομα αναζήτησης εργασίας στο πλαίσιο δράσεων συμβουλευτικής που καταβάλλεται σε ανέργους καθίσταται αναδρομικά από 1.1.2020 αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται. Δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση, στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία ή στα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πώς επηρεάζει τα προνοιακά επιδόματα η φοίτηση τέκνων στο σχολείο
Αλλαγές έρχονται και στο θέμα της σύνδεσης των προνοιακών επιδομάτων με την υποχρεωτική φοίτηση των τέκνων στο σχολείο. Από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει οριστεί πως οι γονείς χάνουν το επίδομα αν το παιδί που φοιτά στο σχολείο χάσει χρονιά λόγω απουσιών.

Βάσει των εξαγγελιών της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, η ρήτρα αυτή επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από την τρέχουσα σχολική χρονιά 2020 -2021. Εκκρεμεί βέβαια η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι με διευκρινιστική ΚΥΑ θα ορίσει κάθε ειδικότερο, τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα. Θα ξεκαθαρίσει βέβαια το τοπίο και όσον αφορά τις εξαιρέσεις όταν οι απουσίες των μαθητών οφείλονται σε λόγους συναρτώμενους με την υγεία τους – καθώς πλέον, η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει κάποια δεδομένα.

Στη διαδικασία θα συμμετέχει και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ η ΚΥΑ θα έχει αναδρομική ισχύ ώστε να ισχύσει από την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021.

Ρούλα Σαλούρου
salourou@euro2day.gr