Κoρoνoϊός: Στα ύψη η Αττική με 227 από τα 508 νέα κρούσματα στη χώρα

Με το… κουμπί στην Κοζάνη να έχει ήδη “πατηθεί” για τοπικό lockdown και το ρεκόρ των νέων κρουσμάτων να “σπάει” ξανά εχθές, οι αρμόδιες Αρχές ενημέρωσαν για την πορεία που καταγράφει ο κορονοϊός στην χώρα μας. 

Με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην Κοζάνη, που έγινε και η πρώτη “κόκκινη” περιοχή της χώρας, έγινε η χθεσινή ενημέρωση, Παρασκευή 16.10.2020, για το πώς “κινείται” ο κορονοϊός στην Ελλάδα.

Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα τον εφιαλτικό αριθμό των 508 (!) νέων κρουσμάτων σε 24 ώρες, που αποτελεί και την χειρότερη επίδοση από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα.

Τον λόγο αρχικά πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ενημέρωσε πως από τα 508 νέα κρούσματα του 24ώρου, τα 227 εντοπίστηκαν στην Αττική, ενώ 63 καταγράφηκαν στην Θεσσαλονίκη.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε επιμέρους στοιχεία της ενημέρωσης του ΕΟΔΥ, τα οποία προκαλούν ανησυχία, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των διασωληνωμένων, που παραμένει υψηλός, αλλά και τα στατιστικά στοιχεία της εβδομάδας.

“Κάποια σημάδια σταθεροποίησης” υπάρχουν για την Αττική όπως είπε ο καθηγητής, ωστόσο το… καμπανάκι εξακολουθεί να “ηχεί”, καθώς όπως είπε η επιδημία είναι σε σημείο ανοδικής καμπύλης και με την αύξηση της θερμοκρασίας θα αυξηθεί και η μεταδοτικότητα.

Ακολούθως, ο Νίκος Χαρδαλιάς πήρε τον λόγο αναφέροντας κάποια στοιχεία σχετικά με την έξαρση του κορονοϊού σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

O νέος χάρτης με τα επιδημιολογικά φορτία στην Ελλάδα – Στο «κόκκινο» η Κοζάνη

Τον νέο χάρτη με το επιδημιολογικό φορτίου του κορονοϊού ανά περιοχή δημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε Κόκκινη περιοχή (επίπεδο 4) βρίσκεται

η Κοζάνη όπου έχει επιβληθεί από σήμερα και για 14 ημέρες τοπικό lockdown.

Στις Πορτοκαλί περιοχές (επίπεδο 3) ανήκουν οι εξής περιοχές:

Ανατολική Αττική Αχαϊα Βόρειος Τομέας Αθηνών Δυτική Αττική Δυτικός Τομέας Αθηνών Ζάκυνθος Ηράκλειο Θήρα Ιωάννινα Καρδίτσα Καστοριά Κέα-Κύθνος Κεντρικός Τομέας Αθηνών Κοζάνη Λέσβος Μύκονος Νήσων Αττικής Νότιος Τομέας Αθηνών Πειραιάς Πέλλα Σάμος Τρίκαλα

Στις Κίτρινες περιοχές (επίπεδο 2) παραμένουν οι εξής περιοχές:

Αιτωλοακαρνανία Αργολίδα Βοιωτία Γρεβενά Εύβοια Ημαθία Θεσσαλονίκη Κέρκυρα Κιλκίς Κορινθία Κως Λακωνία Μαγνησία Νάξος Ξάνθη Πάρος Πιερία Πρέβεζα Ροδόπη Ρόδος Φθιώτιδα Φλώρινα Χαλκιδική Χίος.

Αυτές είναι οι 5 περιοχές που οδηγούνται σε “μοντέλο” Κοζάνης:

Σε εφαρμογή μπήκε εχθές το πρώτο τοπικό lockdown στη χώρα, ενώ ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα για 14 μέρες, θα ισχύσουν τα αυστηρά μέτρα στην περιοχή της Κοζάνης, μετά τον εντοπισμό 227 κρουσμάτων τις τελευταίες δυο εβδομάδες.

Η Αττική, η Καστοριά, τα Ιωάννινα, η Πέλλα και η Θεσσαλονίκη είναι πλέον και επίσημα στο μικροσκόπιο των ειδικών, καθώς παρουσιάζουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Πρόκειται για 5 περιοχές που προβληματίζουν έντονα τους επιστήμονες και δεν αποκλείεται να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα όπως αυτά που ισχύουν πλέον και στην Κοζάνη.

Αν και στην Αττική είναι δύσκολη η εφαρμογή ενός μίνι lockdown, εντούτοις υπάρχουν σκέψεις και πάλι για πιο αυστηρά μέτρα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει λουκέτο σε δημόσιες υπηρεσίες, μουσεία, εστίαση, παιδότοπους, γυμναστήρια, κομμωτήρια κλπ.

Η συμπρωτεύουσα παρουσίαζε πολύ καλή επιδημιολογική εικόνα το προηγούμενο διάστημα με τα κρούσματα να είναι ακόμη και κάτω από πέντε, αλλά φαίνεται πλέον πως τα πράγματα δυσκολεύουν ξανά.

Η Θεσσαλονίκη είχε 6 κρούσματα πριν ακριβώς 5 μέρες, ενώ χτες ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 56 νέα κρούσματα.

Σε σταθερά επίπεδα παραμένουν όμως οι υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, καθώς και πριν 5 μέρες είχαν σχετικά υψηλό αλλά σταθερό αριθμό κρουσμάτων.

Ειδικότερα χτες ανακοινώθηκαν 18 κρούσματα στον νομό Ιωαννίνων, 22 στο νομό Κοζάνης και 11 στον νομό Φθιώτιδας.

Συνολικά πάντως οι περιοχές που θα μπορούσαν εν δυνάμει να θεωρούν εστίες διασποράς φτάνουν τους 35.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα γίνουν κι άλλα τοπικά lockdown

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε εχθές πως θα ληφθούν κι άλλα τοπικά lockdown αν χρειαστεί.

Αυτό θα συμβεί όμως αν υπάρξουν τα ίδια δεδομένα με αυτά της Κοζάνης.

Ποια είναι αυτά;

  • Αν είναι τα υψηλά επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό
  • Αν ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έχει συνεχή αυξητική πορεία
  • Αν υπάρχει μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα (όπως προκύπτει από την ιχνηλάτηση)
  • Αν υπάρχουν δεκάδες μικρές διάσπαρτες επικίνδυνες εστίες στην περιοχή

35αρηδες τα κρούσματα στην Κοζάνη

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, για το έκτακτο lockdown που επιβλήθηκε στην πόλη της βορείου Ελλάδας με την δραματική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού.

Αν και ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών είχε προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της Κοζάνης, όλοι αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση για τοπική καραντίνα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, το μεγάλος μέρος των κρουσμάτων προέρχεται από νεαρές ηλικίες, κάτω των 35 ετών.

Μεταξύ των μέτρων που είναι σε ισχύ, είναι η χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, τα ραντεβού για τις δημόσιες υπηρεσίες, το κλείσιμο μεγάλου μέρους της αγοράς. Μέτρα που θυμίζουν τις μέρες της άνοιξης.

Αυτό που ανησυχεί και εγείρει προβληματισμό είναι ότι παρά το γεγονός ότι η πόλη κηρύχθηκε σε επίπεδο 4 επικινδυνότητας, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά και συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Κίνδυνος για 2000 κρούσματα τη μέρα

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επιβεβαίωσε  το ενδεχόμενο δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, δηλώνοντας στο Thesstoday.gr πως «με τα παρόντα μέτρα και την μη τήρησή τους, η αλήθεια είναι δυστυχώς πως αυτά που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι το κοντινό μέλλον της χώρας μας». 

«Μπορούμε να ανέβουμε εύκολα πάνω από 1.000 κρούσματα τον Νοέμβριο» όπως αναφέρει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι, «και στη συνέχεια να φτάσουμε στα 2.000+ κρούσματα την ημέρα τον Δεκέμβριο, όπου εκεί θα έχουμε ξεφύγει και δεν θα υπάρχει πλέον κανένας έλεγχος».

Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει πως θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, για αυτό και είναι κρίσιμο το διάστημα που διανύουμε αυτή τη στιγμή.

Ανησυχία για την Αττική – Έρχεται αύξηση θανάτων τις επόμενες εβδομάδες

«Τρεις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση, κανονικά θα έπρεπε να έχουμε μείωση των κρουσμάτων και όχι την υπάρχουσα αύξηση», υποστήριξε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega. «Ξεχάστε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. (…) Ρεβεγιόν δεν έχετε κάνει ποτέ μόνοι σας; Ευκαιρία να το δοκιμάσετε. (…) Να μιλήσουμε για Πάσχα, για σούβλισμα αρνιού, αν γίνει», επανέλαβε.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων είναι οι τρεις δείκτες που μας δείχνουν πώς πάμε. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, έτσι όπως φαίνεται χωρίς καν να υπολογίζω τα επιδημιολογικά στοιχεία που αναφέρονται σε 2.000 κρούσματα μέχρι τον Δεκέμβριο, στόχος μας είναι η μείωση των κρουσμάτων, εμείς έχουμε μια μικρή σταθερότητα η οποία ανεβοκατεβαίνει», σημείωσε η κ. Παγώνη, μιλώντας για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην χώρα. «Θα πρέπει να δούμε τι άλλο θα κάνουμε, γιατί ο καιρός αλλάζει. Μπαίνει χειμώνας. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά», τόνισε και επισήμανε τη μη τήρηση των μέτρων, για παράδειγμα στα λεωφορεία όπου παρατηρείται συνωστισμός, άρα «γίνεται διασπορά».

πηγή: Aftodioikisi.gr – True.gr