Η “ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ” για τα έργα στα οικόπεδα 668 & 669

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

14/10/2020

ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ 668 ΚΑΙ 669 ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΘΟ;

Ένα έργο που  άρχισε τον Ιούλιο του 2019 με κόστος 210.275,07 Ευρώ και έπρεπε να παραδοθεί σε έξι μήνες παραμένει εργοτάξιο και ταλαιπωρεί τους κατοίκους της περιοχής επί ΔΕΚΑ ΕΞΙ (16) ήδη μήνες. Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ζητήθηκε και δόθηκε νέα παράταση ΤΡΙΩΝ (3) μηνών.

Προβληματισμό προκαλεί ο λόγος των παρατάσεων:

Στην Πρώτη, τον Δεκέμβριο του 2019, ζητήθηκε παράταση ΔΥΟ (2) μηνών.  Οι λόγοι που επικαλέστηκαν για την παράταση ήταν τα «τεχνικά προβλήματα» και οι «κακές καιρικές συνθήκες» που επικράτησαν  το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2019. Κανένας πολίτης αυτής της πόλης δεν ένοιωσε τις άσχημες-κακές καιρικές συνθήκες εκείνο το διάστημα. Με την παράταση αυτή το έργο έπρεπε να παραδοθεί τον Μάρτη του 2020.

Η Δεύτερη παράταση, ΠΕΝΤΕ (5) μηνών, δόθηκε από την Οικονομική Επιτροπή τον Σεπτέμβρη του 2020, δηλαδή έξι (6) μήνες μετά τη λήξη της πρώτης παράτασης. Εδώ επικαλέστηκαν την εμφάνιση  του κορωνοϊού. 

Τα μέτρα για τον κορωνοϊό όμως λήφθηκαν τον Μάρτη του 2020  δηλαδή μετά την λήξη της πρώτης παράτασης.  Όλοι όμως γνωρίζουν ότι ο εργολάβος είχε αποχωρήσει από τον χώρο από το φθινόπωρο του 2019.

Η Τρίτη παράταση, ΤΡΕΙΣ (3) μήνες, δόθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της 12ης Οκτωβρίου 2020. Ο λόγος που επικαλούνται για τη χορήγηση είναι η πρόβλεψη δαπάνης υπέρ του αναδόχου για την διάθεση σε αποδεκτούς χώρους, των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις.

Η παράταξής μας, δια του εκπροσώπου της στην Οικονομική Επιτροπή κου Νίκου Πιερακέα,  ζήτησε να πληροφορηθεί:

«Ποια είναι τα απόβλητα από εκσκαφές και κατεδαφίσεις στα οικοδομικά τετράγωνα 668 και 669 που πρέπει να διατεθούν σε αποδεκτούς χώρους;  Από ότι γνωρίζουμε εκεί δεν έχουν γίνει απρόβλεπτες εκσκαφές ούτε κατεδαφίσεις και βεβαίως ούτε υπάρχει τέτοια ανάγκη για το μέλλον του έργου.   Το μόνο που έγινε είναι η διαμόρφωση του χώρου που όμως προβλέπονταν στην αρχική προγραμματική σύμβαση».

Στον κ. Πιερακέα απάντησε η αν. Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών & Περιβάλλοντος ως εξής:

« Κύριε Πιερακέα,

Σας ενημερώνουμε ότι όταν λέμε απόβλητα από τις εκσκαφές εννοούμε τα μπάζα που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έργου και αφορούσαν εκσκαφές θεμελίων, τοιχίων και διαμορφώσεων (από μπετά) που ήδη έχουν υλοποιηθεί.

Επειδή όταν υλοποιήθηκε η μελέτη δεν περιελάμβανε την αναγκαστική μεταφορά των μπαζών από εκσκαφές σε ιδιαίτερους χώρους και δεν υπήρχαν και απολογιστικά, για αυτό το λόγο το κόστος των συγκεκριμένων αποβλήτων βάσει της νέας νομοθεσίας συμπεριελήφθησαν στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα ο οποίος απαιτείται να εγκριθεί από το ΣΔΕΝΑ προκειμένου να πληρωθεί ο ανάδοχος την επιπλέον δαπάνη……».

Είναι σαφές ότι κανένα καλοπροαίρετο πολίτη δεν ικανοποιεί αυτή η απάντηση. Στο χώρο δεν χρειάστηκαν κατεδαφίσεις. Ό χώρος ήταν επίπεδος και όσα μπάζα – χώματα προέκυψαν από εκσκαφές για τα τοιχία χρειάστηκαν για την διαμόρφωση του χώρου. Αλλά και κάποια από αυτά να μην ήταν απαραίτητα δεν ήταν τόσο αξιόλογο το μέγεθος που να δικαιολογεί όλη αυτή την καθυστέρηση.

Οι φωτογραφίες δείχνουν ξεκάθαρα πως ήταν και είναι η κατάσταση.

Αυτός είναι ο λόγος που ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΜΕ την νέα ΠΑΡΑΤΑΣΗ.