Αντίστροφη μέτρηση 10 ημερών για τα αναδρομικά – Στα 1.400 ευρώ ο μέσος όρος της επιστροφής ανά δικαιούχο συνταξιούχο

Σε δέκα μέρες από σήμερα θα ξεκινήσει η καταβολή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Υπ. Εργασίας τα αναδρομικά θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις του Νοεμβρίου, μεταξύ 22 ή 23 και 29 Οκτωβρίου.

Ο λόγος για την επιστροφή των περικοπών τις κύριες συντάξεις τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα, την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015 -Μαΐου 2016 βάσει της μνημονιακής νομοθεσίας του 2011-2012.

Πιο αναλυτικά, αναδρομικά θα λάβουν 731.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα και 369.000 του Δημοσίου.

Το κόστος για τις επιστροφές του ιδιωτικού τομέα θα ανέλθουν στα 900 εκατ. ευρώ, ενώ του δημοσίου σε 500 εκατ. ευρώ.

Μ΄ άλλα λόγια, το μέσο επίπεδο των αναδρομικών ανά δικαιούχο συνταξιούχο θα ανέλθει στο ποσό των 1400 ευρώ, δηλαδή στο διπλάσιο επίπεδο σε σχέση με εκείνο της μέσης κύριας σύνταξης.

Βάσει των τελευταίων διαθεσίμων στοιχείων του συστήματος “Ηλιος” (Σεπτέμβρης 2020), η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 726 ευρώ/μήνα.

Αυτό σημαίνει πως ο μέσος δικαιούχος των αναδρομικών θα πάρει 2 κύριες “συντάξεις” επιπλέον φέτος (δηλαδή, από αυτήν την άποψη 14 αντί για 12).

Επίσης, ο κος Βρούτσης, ξεκαθάρισε ότι όλοι οι κληρονόμοι θα λάβουν τα αναδρομικά που δικαιούνται, επισημαίνοντας ότι οι υπουργικές αποφάσεις, που θα εκδοθούν, προβλέπουν συγκεκριμένη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως “ετοιμαζόμαστε στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) να διαμορφώσουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, έτσι ώστε με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι με χειρόγραφες αιτήσεις να υποβάλουν αίτηση, όσοι είναι δικαιούχοι κληρονόμοι των συγκεκριμένων ποσών και, μετά τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, θα καταβληθούν τα ποσά στο ακέραιο στους κληρονόμους και στο ποσό που τους αναλογεί” .

Παράλληλα, όμως, αποσαφήνισε ότι οι συνταξιούχοι χηρείας, που λαμβάνουν σήμερα το 70% της σύνταξης του θανόντος και δικαιούνται αναδρομικά, θα λάβουν το σύνολο του ποσού που έχει προκύψει και όχι την αναλογία που προβλέπεται ως ποσοστό στη σύνταξη χηρείας (σ.σ. 70%), καθώς τα αναδρομικά δεν είναι σύνταξη, αλλά είναι προϊόν κληρονομικού δικαιώματος.

Τα ποσά αυτά είναι μη συμψηφιστέα με βεβαιωμένες οφειλές, ανεκχώρητα, ακατάσχετα και δεν θα γίνει παρακράτηση φόρου.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση για την επιστροφή των περικοπών ελήφθη μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία δικαιώνονταν κοντά στους 250.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει κατά των περικοπών στις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις το 2011-2012. Ωστόσο, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει μόνο τις περικοπές στις κύριες συντάξεις (βάσει της νομοθεσίας του 2011-2012) μόνο για την περίοδο μεταξύ Ιουνίου 2015-Μαιου 2016, αλλά για όλους τους συνταξιούχους (και όχι μόνο για όσους προσέφυγαν στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν).

πηγή: Capital.gr – Του Δημήτρη Κατσαγάνη