Ανοικτά την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου τα καταστήματα σε όλη τη χώρα

Σήμερα Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, κινητοποιήσεις έξω από τα πολυκαταστήματα Praktiker και Carrefour στην πόλη μας.

Μια επιπλέον Κυριακή το χρόνο και συγκεκριμένα την τελευταία του χρόνου στις 28 Δεκεμβρίου θα μπορέσουν να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα . Αυτό προκύπτει από διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή και αφορά στο «ΕΣΠΑ 2014-2020» και άλλες ρυθμίσεις. 
Το νομοσχέδιο αυτό το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς, περιλαμβάνει ακόμα σειρά ρυθμίσεων μεταξύ των οποίων : οι αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία με την κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής αλλά την αύξηση των τελών υπέρ ΓΕΜΗ, η κατάργηση της υποχρέωσης ζυγίσματος του ψωμιού στους φούρνους (αν δεν το ζητήσει ο πελάτης), οι αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των λαϊκών αγορών κ.α

Η πρωτοβουλία της μια επιπλέον Κυριακής, του υπουργείου Ανάπτυξης, έρχεται να ικανοποιήσει αιτήματα μερίδας εμπόρων που ζητούσαν από πέρσι να παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματά τους καθʼ όλη τη διάρκεια των εορτών και κυρίως τις Κυριακές μετά τα Χριστούγεννα οπότε και έχει καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους.

Πάντως με το ήδη ισχύον θεσμικό πλαίσιο τα καταστήματα μένουν ανοιχτά τις δύο Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα και για τις φετινές γιορτές την ερχόμενη Κυριακή 14 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου. Πάντως ήδη το ενδεχόμενο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εμποροϋπαλλήλων που διαμαρτύρονται για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει ήδη προκηρύξει απεργία για την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου και κινητοποιήσεις έξω από τα πολυκαταστήματα Praktiker και Carrefour στην πόλη μας.

Την ίδια ώρα αβέβαιο παραμένει εάν τελικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας καθώς στο συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο που θα συζητηθεί σε Βουλή δεν υπάρχει ανάλογη διάταξη . Η ισχύουσα διάταξη λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και από την 1 Ιανουαρίου και έπειτα εφόσον δεν υπάρξει άλλη πρόβλεψη απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί ενώ τίθεται σε ισχύ η εφαρμογή από τις τράπεζες του Κώδικα Δεοντολογίας .

Ωστόσο μερίδα κυβερνητικών βουλευτών αλλά και η αντιπολίτευση έχουν εκφράσει άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει και νέα παράτασης της αναστολής.

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ