Βαριές «καμπάνες» για όσους δεν αλλάξουν ταμειακές μηχανές

Τέλος Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία που έχουν οι επιχειρήσεις για να αποσύρουν τις παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές που δεν μπορούν να συνδεθούν online με την ΑΑΔΕ και να τις αντικαταστήσουν με αναβαθμισμένες ταμειακές. Από την 1η Νοεμβρίου, η τυχόν έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από τις παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές συνιστά παράβαση.

Ειδικότερα όσοι δεν αντικαταστήσουν τις ταμειακές θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ για κάθε έλεγχο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία «όποιος εκδίδει στοιχεία λιανικής πώλησης χωρίς τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού ή από εγκεκριμένο και μη δηλωμένο φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ή από φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο».

Οι ταμειακές μηχανές θα μπορούν να συνδέονται ακόμη και ανά λεπτό της ώρας με το Taxis για να αποστέλλουν σε αυτό όλα τα δεδομένα των αποδείξεων που θα έχουν εκδοθεί. Κάθε εκδιδόμενη απόδειξη θα φέρει μοναδικό κωδικό απεικόνισης τύπου QR, που θα εξασφαλίζει την εγκυρότητα, τη μοναδικότητα αλλά και την προέλευση της. Μέσω αυτού του κωδικού θα είναι δυνατό να επιβεβαιώνεται αν η απόδειξη που εκδόθηκε από την επιχείρηση είναι ίδια με αυτή που έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά της βιβλία.

Ταυτόχρονα, η νέου τύπου απόδειξη, θα μπορεί να ελεγχθεί τόσο από τους εφοριακούς ελεγκτές, αλλά και από τους πελάτες των καταστημάτων, μέσω smartphone, με μια ειδική εφαρμογής που θα είναι διαθέσιμη για κινητά τηλέφωνα στο Google Play.

Την έκδοση του νέου τύπου αποδείξεων, δεν υποστηρίζουν όλες οι ταμειακές μηχανές και ειδικά οι παλαιές. Πρόκειται 179 τύπους ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα πρέπει να αντικατασταθούν οριστικά μέχρι την 31η Οκτωβρίου, καθώς είναι η τελευταία παράταση που χορηγήθηκε και εκπνέει.

Το μήνυμα της ΑΑΔΕ

H ΑΑΔΕ απέστειλε μήνυμα στους υπόχρεους με το οποίο τους υπενθυμίζει την υποχρέωση για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών.

Το μήνυμα αναφέρει τα ακόλουθα:

«Με αποφάσεις του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. (Α.1024/2020, Α.1102/2020, Α.1175/2020), αναβαθμίζονται οι Φορολογικές Ταμειακές Μηχανές και ΑΔΗΜΕ που έλαβαν έγκριση με τις διατάξεις των τεχνικών προδιαγραφών της ΠΟΛ.1220/2012, καθώς και όλες οι ΕΑΦΔΣΣ μέχρι την 31-10-2020. Της αναβαθμίσεως εξαιρούνται οι ΑΔΗΜΕ ταξιμέτρου.

Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης, οι Φ.Η.Μ. πρέπει να εκδίδουν αποδείξεις με QR code και να είναι σε θέση να αποστέλλουν τα δεδομένα συναλλαγών σε ρυθμιζόμενα από το Π.Σ. των Φ.Η.Μ. τακτά χρονικά διαστήματα. Κατά την διαδικασία αναβάθμισης, απαιτείται μια δοκιμαστική διαβίβαση δεδομένων και επιβεβαίωση ότι το QR code διαβάζεται σωστά παρουσιάζοντας τα δεδομένα της απόδειξης σε smartphone.

Επισημαίνεται ότι, από την 1-11-2020 και εξής, έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από μη αναβαθμισμένο Φ.Η.Μ. των συγκεκριμένων κατηγοριών, συνιστά για τον κάτοχο-χρήστη αυτών παράβαση των σχετικών διατάξεων του ν.4174/2013».

πηγή: Deal on line