ΟΠΑΠ: «Ωρολογιακές βόμβες» για τη μετάδοση του κορωνοϊού τα πρακτορεία του

Σε «ωρολογιακές βόμβες» και πιθανές εστίες διάδοσης του κορωνοϊού έχουν μετατραπεί πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με καταγγελίες υπαλλήλων αλλά και πελατών στην aftodioikisi.gr σε πολλά από τα καταστήματα της μεγαλύτερης εταιρείας στοιχηματισμού που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της χώρας, δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που έχουν θεσπιστεί από την πολιτεία για την αποτροπή διάδοσης του ιού.

Παρότι η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει στείλει πολύ αυστηρές συστάσεις στους πράκτορες για την λειτουργία των καταστημάτων τους, είναι αρκετές οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες δεν της τηρούν. Μάλιστα η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει προμηθεύσει ιδιοκτήτες και υπαλλήλους των πρακτορείων και με μάσκες που φέρουν το λογότυπο της.

Επίσης στο επίσημο site του ΟΠΑΠ σημειώνεται:

Εφαρμόζουμε αυξημένα μέτρα πρόληψης και υγιεινής στα καταστήματά μας.

Καθαρισμός καταστήματος: Υποχρεωτική απολύμανση από εξουσιοδοτημένο συνεργείο σε όλα τα Καταστήματα ΟΠΑΠ

Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών: Ο αριθμός που προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας

Υποχρεωτική χρήση μάσκας ή ασπίδας προσώπου από όλο το προσωπικό του καταστήματος

Τουλάχιστον 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων στον εσωτερικό χώρο

Αντί για μετρητά, προτιμάμε τις ανέπαφες συναλλαγές

Επιτρέπονται τα τραπεζοκαθίσματα στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, τηρώντας αυστηρά τις ελάχιστες αποστάσεις όπως ορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 2168/04.06.2020)

Tοποθέτηση διαχωριστικών πετασμάτων μεταξύ των θέσεων των παικτών στα Παιγνιομηχανήματα PLAY

Στα πρακτορεία, όπως και σε όλους τους κλειστούς χώρους σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, των υπαλλήλων και των πελατών, αλλά και η διάθεση αντισηπτικών εντός του καταστήματος.

Για να μην δυσαρεστηθούν οι πελάτες
Ωστόσο όπως καταγγέλλουν στην aftodioikisi.gr, τόσο υπάλληλοι όσο και πελάτες υπάρχουν πρακτορεία που «αφήνουν τον κόσμο να μπαίνει, να μένει και να παίζει χωρίς να φορά μάσκα». Επίσης πολλές είναι οι περιπτώσεις που υπάλληλοι οι ιδιοκτήτες αποφεύγουν τη χρήση μάσκας προστασίας. Επίσης καταγγελίες υπάρχουν και για ελλειπή απολύμανση, παρά τις συστάσεις της Διοίκησης του ΟΠΑΠ περί «υποχρεωτικής απολύμανσης από εξουσιοδοτημένο συνεργείο»…

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντας οι «συστάσεις» από τους πράκτορες αποφεύγονται προκειμένου να μην «δυσαρεστηθούν» οι πελάτες και αναζητήσουν άλλο κατάστημα όπου τα μέτρα είναι πιο …χαλαρά. Περιορίζονται μόνο σε συστάσεις και υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει πρόστιμο 150 ευρώ χωρίς να απαιτούν την αποχώρηση του πελάτη από το μαγαζί.

Χωρίς αποστάσεις και περιορισμούς
Το συγκεκριμένο φαινόμενο και η «απειθαρχία» ορισμένων πρακτόρων μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία πολλών ανθρώπων, το επόμενο διάστημα αφού πλέον στα πρακτορεία οι πελάτες μπορούν να κάθονται και να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου! Πολλές ήταν οι περιπτώσεις που πρακτορεία γέμισαν ασφυκτικά χωρίς να τηρούνται οι κανόνες αποστάσεων και οι περιορισμοί για την παρουσία ατόμων ανά τ.μ. στα καταστήματα. Υπενθυμίζουμε ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών προκύπτει από την αναλογία ενός πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.

Παράλληλα με την παραμονή στο κατάστημα για τα ποδοσφαιρικά ματς κόσμος μένει εντός των πρακτορείων και για να παρακολουθήσει τις κληρώσεις του ΚΙΝΟ αλλά και των Virtual παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Επιπρόσθετα χιλιάδες άνθρωποι σε καθημερινή βάση μπαίνουν στα πρακτορεία αφού σε πάνω από 3.000 καταστήματα της εταιρείας το κοινό μπορεί να πληρώνει περισσότερους από 200 λογαριασμούς ΔΕΚΟ και άλλων υπηρεσιών (Ενέργεια, Ύδρευση, Ασφάλειες, Τηλεπικοινωνίες, καθώς και οφειλές προς το Δημόσιο, και τους Δήμους).

5.000 σημεία σε όλη τη χώρα
Η κατάσταση το επόμενο διάστημα και με δεδομένο ότι έρχεται ο χειμώνας αλλά και πυκνώνουν οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις μπορεί να λάβει απροσδιόριστες διαστάσεις και να μετατρέψει τα πρακτορεία σε «κέντρα» διασποράς του ιού που θα επηρεάσουν ολόκληρες γειτονιές και περιοχές, με δεδομένο ότι υπάρχουν πάνω από 5.000 σημεία σε όλη τη χώρα.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας
Υπενθυμίζουμε τέλος ότι οι Επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων/ ΚΑΔ 92.00, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Τα πρόστιμα δε που προβλέπει η απόφαση για τις μάσκες είναι:

Στην περίπτωση εργαζομένων που δεν τηρούν τους κανόνες της παρ. 1, επιβάλλεται στην επιχείρηση για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Στα φυσικά πρόσωπα (καταναλωτές, κοινό/πελάτες) που δεν τηρούν τους κανόνες της παρ. 1 επιβάλλεται για κάθε παράβαση, με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής, διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

Ως προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, τις διαδικασίες ελέγχου και την πιστοποίηση των παραβάσεων, την επιβολή, βεβαίωση και είσπραξη προστίμων, καθώς και την αρμόδια αρχή για την ενημέρωση του κοινού εφαρμόζονται τα άρθρα 23 έως και 26 και 28 της υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ. οικ. 47421/25.7.2020 κοινής υπουργικής απόφασης.

Υ.Γ: Μήπως οι αρμόδιες αρχές και ειδικότερα ο κ. Χαρδαλιάς πρέπει να δουν το θέμα και να καλέσουν την ΕΛ.ΑΣ να πυκνώσει τους ελέγχους εφαρμόζοντας αυστηρά το νόμο;

πηγή: Aftodioikisi.gr