Παντελής Πρεντάκης: “…Αίθουσες υπάρχουν, προσωπικό δεν υπάρχει…”

Η γενίκευση είναι μόνιμος και οργισμένος εχθρός της αλήθειας! Δηλώνουν πολλοί (αρμόδιοι και αναρμόδιοι) ότι τα μεγάλα τμήματα των σχολείων δεν μπορούν να διαιρεθούν ώστε να μικρύνει ο αριθμός των μαθητών σε κάθε μία από αυτές, επειδή δεν υπάρχουν αίθουσες.

Η συγκεκριμένη άποψη πιθανώς μπορεί να ισχύει για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία και δημοτικά) αλλά δεν ισχύει στο μεγαλύτερο βαθμό των σχολείων της δευτεροβάθμιας (γυμνάσια και λύκεια).

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι τα σχολεία που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 40 χρόνια, φιλοξένησαν πολύ περισσότερα παιδιά από αυτά που φοιτούν σήμερα.

Στα περισσότερα γυμνάσια και λύκεια ο αριθμός των ενεργών τμημάτων έχει μειωθεί λόγω της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα, αλλά οι αίθουσες παραμένουν εκεί!

Ως εκ τούτου υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα σχολεία αίθουσες που δεν χρησιμοποιούνται.

Άρα, το πρόβλημα δεν είναι κτηριακό, αλλά έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται από τα εξής:

1. Επί πολλά χρόνια δεν γίνονταν διορισμοί, παρά μόνο συνταξιοδοτήσεις.

2. Η αιτιολογία ότι ήδη υπάρχει πλεόνασμα εκπαιδευτικών, έχει απορριφθεί από όλους τους υπουργούς παιδείας που μελέτησαν το χαρτοφυλάκιο τους, στη βάση του ιδιαίτερου χάρτη της χώρας μας, όπου απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός καθηγητών σε απομακρυσμένα π.χ. νησιά.

3. Η πανδημία, όπως σε όλες τις εργασίες, ανάγκασε κάποιους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να παραμείνουν μακρυά από την υπηρεσία τους.

4. Οι φετινές προσλήψεις εκπαιδευτικών γίνονται προφανώς επειδή ήδη υπήρχε πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

Συνεπώς, αίθουσες υπάρχουν, προσωπικό δεν υπάρχει και μπορεί να καλυφθεί το κενό αυτό με διορισμούς νέων εκπαιδευτικών από τους χιλιάδες που έχουν τελειώσει τις σπουδές τους και είτε είναι άνεργοι, είτε τρέχουν από εδώ κι από εκεί.

Αν όχι όλο, ένα μεγάλο μέρος του κόστους μπορεί να καλυφθεί με μια απλή νομοθετική ρύθμιση που θα αναγκάζει τα μ.μ.ε. να προβάλουν τα μηνύματα για θέματα δημόσιας ασφαλείας και υγείας εντελώς δωρεάν, έτσι ώστε τα χρήματα που πάνε σε αυτές τις διαφημίσεις να πάνε σε προσλήψεις ιατρικού και εκπαιδευτικού προσωπικού.

ΠΡΕΝΤΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ