Χαρδαλιάς: Κλειστά περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες από τις 12 έως τις 5 το πρωί

Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού και η πίεση στο σύστημα Υγείας, υποχρέωσε την κυβέρνηση να λάβει επιπλέον μέτρα, προκειμένου να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα και ταυτόχρονα να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, τα οποία παρατηρούνται κυρίως από νεαρής ηλικίας άτομα, μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, σε χώρους γύρω από περίπτερα και άλλα μαγαζιά που παρέχουν αλκοόλ.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Ο κ. Μαγιορκίνης πήρε τον λόγο και αναφέρθηκε στα 286 νέα σημερινά κρούσματα, ενώ τόνισε πως από αυτά, στην Αττική εντοπίστηκαν 163 νέα, 18 στα Τρίκαλα και 11 στη Θεσσαλονίκη.

“Το κλείσιμο των σχολείων είναι το προτελευταίο μέτρο”, είπε ο καθηγητής, επαναλαμβάνοντας πως το lockdown παραμένει το ύστατο μέτρο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, στην Αττική και σε Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική, Χανιά, Ηράκλειο, Ζάκυνθο, Λέσβο και Μύκονο αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους επιχείρησης λιανικής πώλησης αγαθών, όπως περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες, μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 05:00 το πρωί, ένα μέτρο που θα ισχύει από αύριο, Σάββατο 26.09.2020.

Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων. Τόνισε επιπλέον πως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από το Σάββατο θα λειτουργούν από τις 5 τα ξημερώματα.

Σημειώνεται πως στις περιοχές ειδικών περιοριστικών μέτρων και τις περιοχές που βρίσκονται σε επιδημιολογική επιτήρηση επιτρέπεται το take away, drive through και delivery για εστιατόρια με εξαίρεση την πώληση αλκοόλ.

Επίσης ανακοίνωσε για την περιφέρεια Τρικάλων ότι από αύριο στις 5 το πρωί τίθεται σε ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων. Επιβάλλεται δηλαδή αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο. Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους.

Στους χώρους εστίασης επιτρέπονται ως 4 άτομα σε κάθε τραπέζι, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού, που επιτρέπονται ως 6 άτομα. Παραμένει σε ισχύ η αναστολή της λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα και έως, πλέον, τις 5 το πρωί. Το μέτρο είναι σε ισχύ από αύριο το πρωί στις 05:00.

Όσο για το ποιες περιοχές θεωρούνται οι μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως “υπάρχει ιδιαίτερο φορτίο στο κέντρο της Αθήνας και σε συγκεκριμένες περιοχές. Υπάρχουν μέτρα που εφαρμόζονται ήδη με ελέγχους και αυστηρές ιχνηλατήσεις ιδιαίτερα στο κομμάτι των στενών επαφών. Είμαστε σε καθημερινή συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων και οι πρωτοβουλίες θα φέρουν αποτέλεσμα. Πρέπει όλοι οι κάτοικοι της Αττικής να εφαρμόσουν τα μέτρα”.

Ο υφυπουργός έκανε λόγο για “κρίσιμο σημείο της προσπάθειάς μας γιατί οι επιλογές μας έχουν βαρύνουσα σημασία. Εξαρτάται απ’ όλους μας και από τον κανένα ξεχωριστά το αν θα εξαπλωθεί η πανδημία. Η προσήλωση στη μάσκα το αποτελεσματικότερο μέτρο κατά της πανδημίας”.

Να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ένα lockdown, που θα είχε δυσμενέστατες συνέπειες για την οικονομία, είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση. Το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν χωρά παρερμηνείες: κάλεσε σε μια “πανστρατιά” για να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο δεύτερου lockdown που θα φέρει δυσθεώρητα ποσοστά ύφεσης, νέα αύξηση του δημοσίου χρέους, “λουκέτα” σε επιχειρήσεις και αθρόες απολύσεις.

Οι δηλώσεις Χαρδαλιά:

Το ότι η κυβέρνηση δεν θέλει επ’ ουδενί να προχωρήσει σε καθολικό lockdown επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Οπως είπε “είμαστε μακριά από το lockdown”.

“Έχουμε άλλα μέτρα στο σχέδιό μας όπως για παράδειγμα η καθολική χρήση μάσκας και οι περιορισμοί σε ηλικιακές ομάδες αφού δούμε ότι υπάρχει πρόβλημα σε αυτές” είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ωράριο για να σταματήσει η “μόδα” του… περιπτέρου

Τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα έχουν μπει στο στόχαστρο, καθώς τα μεσάνυχτα, όταν οι καφετέριες και τα άλλα καταστήματα εστίασης κλείνουν, παρέες κυρίως νεαρών ατόμων αγοράζουν μπύρες και αναψυκτικά και μαζεύονται σε κοντινές πλατείες όπου μένουν έως αργά τη νύχτα.

«Πρεμιέρα» της ειδικής πλατφόρμας με τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Στην τελική ευθεία βρίσκεται, εν τω μεταξύ, από τους αρμόδιους της Πολιτικής Προστασίας η διαδικασία για την ανάρτηση της ειδικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που θα ισχύουν σε κάθε περιοχή για τον κορωνοϊό.

Όπως είχε ανακοινώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας την περασμένη Τρίτη, σήμερα αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr η ειδική πλατφόρμα για τα μέτρα που θα ισχύουν σε κάθε περιοχή για τον κορωνοϊό καθώς και την επιδημιολογική της εικόνα.

Συγκεκριμένα οι πολίτες θα βλέπουν έναν χάρτη της Ελλάδας με δύο βαθμίδες: ανά δήμο και ανά περιφερειακή ενότητα. Στον διαδραστικό χάρτη οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν τον βαθμό επικινδυνότητας ο οποίος ισχύει εκείνη τη χρονική περίοδο για την περιοχή που τους ενδιαφέρει.

Κάθε δήμος ή αντιστοίχως κάθε περιφερειακή ενότητα θα είναι χρωματισμένη με έναν από τους 4 βαθμούς: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο.

Οι πολίτες θα μπορούν να βάζουν σε ειδικό πεδίο τον ταχυδρομικό τους κώδικα και να ενημερώνονται τι ισχύει ανά περιοχή και ανά τομέα δραστηριότητας.

Τέλος, εκτός από τον χάρτη θα υπάρχει και ένας πίνακας στην σελίδα στον οποίο θα αναρτώνται και θα αναλύονται τα μέτρα τα οποία ισχύουν ανά χρωματική κατηγορία (πράσινο, κίτρινο κοκ.) και ανά δραστηριότητα (για παράδειγμα σχολεία, εστίαση, ΜΜΜ, άθληση κ.λπ.).

πηγή: tock.gr