ΕΟΔΥ: 241 κρούσματα εχθές 3/9 στην Ελλάδα – Πέντε νέοι θάνατοι

Τα 241 έφτασαν τα κρούσματα εχθές 3/9, όπως ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Από αυτά, τα 31 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στη χώρα μας  καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι από τον κορονοϊό.

Συνολικά, οι νεκροί στην Ελλάδα είναι 278. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 10.998.

39 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 10 (25.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 154 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ακόμη τέσσερις ηλικιωμένοι έχασαν την μάχη για την ζωή τους.

Συγκεκριμένα κατέληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μία 94χρονη από τη Μυτιλήνη, μία 92χρονη στο ΑΧΕΠΑ, ένας 86χρονος στον Ευαγγελισμό και μία γυναίκα 100 ετών στο Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.

Κρούσμα κορονοϊού βεβαιώθηκε στον Ξενώνα Τοξικοεξαρτημένων Αστέγων όπως επισημαίνει σε σχετική του ανακοίνωση ο δήμος Αθηναίων.

«Τα ξημερώματα σήμερα 3 Σεπτεμβρίου, ωφελούμενος του Ξενώνα Τοξικοεξαρτημένων Αστέγων παρουσίασε πυρετό και αφού η κατάστασή του εκτιμήθηκε από το υγειονομικό προσωπικό της δομής διακομίστηκε με ασθενοφόρο ως ύποπτο κρούσμα Covid-19 στον Ευαγγελισμό για περαιτέρω διερεύνηση» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

«Νωρίς το πρωί το νοσοκομείο ενημέρωσε ότι το τεστ Covid-19 που του έγινε ήταν θετικό και ο ωφελούμενος παρέμεινε για νοσηλεία. Από εκείνη τη στιγμή ο Ξενώνας τέθηκε σε περιορισμό και επιτήρηση.

Άμεσα διενεργήθηκε απολύμανση της δομής, ειδοποιήθηκε ο ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τεστ Covid-19 στους 80 ωφελούμενους και στο προσωπικό της δομής (33 άτομα), ενώ ενημερώθηκε και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας τόσο για τους ωφελούμενους όσο και για τους εργαζόμενους από τους οποίους οι δύο είναι γιατροί και οι έξι νοσηλευτές».

Σε καραντίνα γηροκομείο στο Μαρούσι

Μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού και σε γηροκομείο στο Μαρούσι, η ανησυχία των ειδικών για τις κλειστές δομές είναι στο κόκκινο. Ήδη, από το χθες το βράδυ έχει μπει σε καραντίνα γηροκομείο στο Μαρούσι, όπου εντοπίστηκαν 19 κρούσματα μόλυνσης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως το γηροκομείο τέθηκε σε καραντίνα «λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου» για 10 μέρες.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της ΓΓΠΠ αναφέρε: «Λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (19 επιβεβαιωμένα κρούσματα εκ των οποίων 18 φιλοξενούμενοι και 1 μέλος του προσωπικού) σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στο Μαρούσι Αττικής, κατόπιν σχετικών ελέγχων, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, το εν λόγω κέντρο φροντίδας τίθεται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα:

Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Η Ελληνική Αστυνομία αναλαμβάνει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των μέτρων αυτών.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από 02-09-2020 και ώρα 21.00 έως 12-09-2020 και ώρα 21.00».

«Κάντε σεξ φορώντας μάσκα και μην φιλιέστε»

Να φορούν μάσκες στη διάρκεια του σεξ για να αποφύγουν την μετάδοση του κορονοϊού καλεί η επικεφαλής αξιωματούχος του τομέα δημόσιας υγείας του Καναδά τα ζευγάρια.

«Το σεξ μπορεί να είναι κάτι πολύπλοκο στην εποχή του κορονοϊού, ειδικά για εκείνους που δεν έχουν έναν σταθερό σύντροφο με τον οποίο να συζούν ή για εκείνους των οποίων ο ερωτικός σύντροφος κινδυνεύει περισσότερο από τον κορονοϊό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τερέζα Ταμ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η λιγότερο επικίνδυνη σεξουαλική δραστηριότητα στην διάρκεια της πανδημίας περιλαμβάνει μονάχα τον εαυτό σας», πρόσθεσε.

Αλλά όσοι έχουν σεξουαλικές επαφές με έναν σύντροφο που κινδυνεύει ή με τον οποίον δεν συζούν θα πρέπει να «αποφεύγουν τα φιλιά και την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή την εγγύτητα και να σκεφτούν το ενδεχόμενο χρήσης μάσκας που καλύπτει την μύτη και το στόμα».

Σύμφωνα με την Ταμ, όλοι θα πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ ή «άλλων ουσιών ώστε οι ίδιοι και ο/η σύντροφός τους να μπορούν να πάρουν μια ασφαλή απόφαση».

Η Ταμ επεσήμανε ότι υπάρχει μια «πολύ μικρή πιθανότητα» μετάδοσης του κορονοϊού μέσω του σπέρματος ή των κολπικών εκκρίσεων. Μολαυτάτα συνέστησε τη χρήση προφυλακτικού.

Στον Καναδά ο αριθμός κρουσμάτων του κορονοϊού ανήλθε χθες σε 129.705, περιλαμβανομένων 9.171 θανάτων.

Σχεδόν το 90% όσων νόσησαν έχουν ιαθεί.

πηγή: Newsbeast