Ακίνητα: Πάνε πίσω οι αλλαγές στις αντικειμενικές άξιες – Έρχονται οι ειδοποιήσεις του ΕΝΦΙΑ


Μέσα στην επόμενη χρονιά ο προσδιορισμών των τιμών – Πώς συνδέεται η διαδικασία με την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ

Χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2021 (έναντι του αρχικοί στόχους για την αρχή του νέου έτους) έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και κατ’ επέκταση τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% – 10%. Μιλώντας στο Mega o κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως το υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε φέτος την διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμών η οποία διεκόπη λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος το 2021. Όπως εξήγησε ο ίδιος η αναπροσαρμογή των τιμών συνδέεται και με την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.

H διαδικασία επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο και έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές οι οποίοι είχαν αναλάβει το έργο της υποβολής των προτάσεων για τις νέες τιμές ζώνης, παρέδωσαν παρά το lockdown τις προτάσεις τους στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, όλη η διαδικασία πάγωσε λόγω της ύφεσης και των επιπτώσεων που θα έχει αυτή στην αποτίμηση των ακινήτων.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην εξαγγελία για νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με την ήδη καθυστερημένη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών που πρέπει να γίνει με τέτοιον τροπο που δεν θα εξανεμίσει το όφελος απο την νεα ελάφρυνση στην φορολογία των ακίνητων.

Όπως εξηγούν ειδικότερα πήγες του υπουργείου Οικονομικών η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θα έχει ως στόχο να σβήσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από το άλμα που θα κάνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας όπου η ψαλίδα μεταξύ των αντικειμενικών και των εμπορικών τιμών παραμένει μεγάλη. Παράλληλα πρέπει να προσχωρήσει και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 2.900 περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται. Από την ένταξη αυτών των περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ που θα γίνει το 2021.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθούν στο taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν μεταξύ άλλων για τον φετινό ΕΝΦΙΑ τα εξής:

1.Τον ίδιο ακριβώς ΕΝΦΙΑ με αυτό που πλήρωσαν το 2019 θα καταβάλουν όσοι δεν είχαν καμία αλλαγή στην περιουσιακή τους.

2.Νέο ποσό του φόρου θα κληθούν να πληρώσουν όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητη εντός του 2019.

3.Ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί φέτος σε 6 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη αναμένεται να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου .

4.Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστό 80% και άνω χορηγείται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το συνολικό της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

πηγή: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ – πηγή: Enikos.gr