Ο Προϋπολογισμός του Δήμου προς ψήφιση την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει σχετικά με την πρόταση της Οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, που αφορά τον προϋπολογισμό του Δήμου Αγίας Βαρβάρας για το 2015.

Παρακάτω δημοσιεύουμε την εισήγηση της Οικονομικής υπηρεσίας στην οποία αναπτύσσεται το σκεπτικό της πρότασης, όπως επίσης και τους πίνακες εσόδων και εξόδων του Δήμου για το 2015.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ:
ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η κατάρτιση του προϋπολογισμού του Δήμου οικονομικού έτους 2015 έγινε με βάση τις οδηγί ες που περιλαμβάνονται στην απόφαση αρ. 29530, ΦΕΚ 2059/ 2014 τεύχος Β΄ των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τις γενικές οδηγί ες οι Δήμοι υποχρεούνται να καταρτίσουν ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς και ακολουθήσουν περιοριστική πολιτική δαπανών.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι:

Στον Π/Υ πρέπει να εγγράφονται μόνο οι δαπάνες και τα έσοδα, τα οποία αναμένεται να πληρωθούν και αντίστοιχα να εισπραχθούν κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους.

Η μεθοδολογία υπολογισμού εσόδων και εξόδων που αφορούν σε επιχορηγήσεις (περίπτωση Α του άρθρου 3) καθώς επίσης, εσόδων και εξόδων που αφορούν σε ίδια έσοδα και επισφάλει ες (περίπτωση Β του άρθρου 3) είναι καθορισμένη.

Οι επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό για νέα έργα μπορούν να εγγραφούν μόνο εφόσον υπάρχει σχετική απόφαση ένταξης.

Επισημαίνεται ακόμα ότι, τα έσοδα από τους ΚΑΠ και των ΚΑΠ επενδυτικών αγαθών (πρωην ΣΑΤΑ) έχουν μειωθεί σημαντικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2013 ο Δήμος εισέπραξε τις 11 από τις 12 δόσεις των ΚΑΠ και συγκεκριμένα το ποσό των 3.004.099,33€ ενώ τους αντίστοιχους 11 μήνες του 2014 εισέπραξε 2.723.913,01€.

Επίσης, το 2013 εισέπραττε 38.440,00€ το μήνα από τους ΚΑΠ επενδυτικών αγαθών ενώ αντίστοιχα το 2014 εισπράττει 23.480,00 €

Με βάση τα παραπάνω πρωταρχικός στόχος στην κατάρτιση του προϋπολογισμού ήταν η διατήρηση του κοινωνικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα του και η κάλυψη των ανελαστικών δαπανών του δήμου (μισθοδοσία, λει τουργικές δαπάνες) .

Στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών μας, υπενθυμίζουμε ότι για την εξοικονόμηση οικονομικών πόρων αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος, έχει ήδη συνταχθεί μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία, αντικατάστασης όλων φωτιστικών σωμάτων με νέα εξοικονόμησης ενέργειας. Εφόσον εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου (1.556.000,00€), θα υπάρξει μείωση του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, που αποτελεί σημαντική δαπάνη του δήμου, από 620.000,00 € ετησίως σε 250.000,00€. Επίσης, έχει συνταχθεί μελέτη τοποθέτησης φωταβολταϊκών σε 10 σχολεία. Η χρηματοδότηση αυτού του έργου (1.827.000,00€) και η σύνδεση των σχολείων με το φυσικό αέριο, θα έχουν αποτέλεσμα τη μείωση κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στα σχολεία, περίπου 30%.

Στο πλαίσιο αύξησης των εσόδων από δημοτικά τέλη και βελτίωσης των υπηρεσιών που χρηματοδοτούνται από αυτά, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη μη αύξηση των τελών στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, το βάρος πρέπει να δοθεί (α) στην ενίσχυση των υπηρεσιών μας για την αντιμετώπιση των αντικειμενικών δυσκολιών δι ενέργειας ελέγχων αδήλωτων τ.μ (έλλειψη στοιχείων από τη ΔΕΗ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, έλλειψη προσωπικού) (β) στην αντιμετώπιση του υψηλού κόστους συντήρησης των απορριμματοφόρων, με ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αντικατάστασης που μπορεί να προβλεφθεί στο στρατηγικό σχέδιο του δήμου 2015-2020 (γ) στην αντιμετώπιση του υψηλού του κόστους κίνησης των απορριμματοφόρων με μια νέα μελέτη των καθημερινών δρομολογίων σε συνδυασμό με την επέκτασης του δικτύου υπόγειων κάδων.

Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με έγγραφο αρ 43507 Νοεμβρίου του 2014 του Υπουργείου Εσωτερικών δίνεται η δυνατότητα να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του τρέχοντος οικονομικού έτους 2014, από την ειδική χρηματοδότηση που προβλέπει η απόφαση αρ. 2/86954/ΔΠΓΚ/29.11.2012

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι το σχέδιο του Προϋπολογισμού Οικονομικού έτους 2015, έχει αξι ολογηθεί από το Παρατηρητήριο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα το νόμο 4111/2013 και τις τροποποιήσεις του.

Τα παραπάνω συντάχθηκαν με τη συνεργασία των μελών της Οικονομικής Υπηρεσίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας. Ακολουθούν οι αναλυτικοί πίνακες εσόδων- δαπανών του προϋπολογισμού του Δήμου, οικονομικού έτους 2015:

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ
ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΑΝΝΑ ΣΙΓΑΛΑ ΔΕ1/Δ

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ &
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΣΙΑΠΕΡΑ ΠΕ1/Β