Σε ισχύ η ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε σήμερα η απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου σχετικά τις οφειλές που θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση, για την υπαγωγή τους στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Αυτό δήλωσε σήμερα η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια του Athens Law Forum On Taxation. Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η ειδική εφαρμογή του TAXIS για τις ρυθμίσεις θα ανοίξει την ερχόμενη Τρίτη.

Η απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων προβλέπει ότι στη ρύθμιση υποχρεωτικά υπάγονται το σύνολο των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων ως και την 1 Οκτωβρίου 2014 οφειλών που δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής.

Η αλλαγή σχετικά με την προηγούμενη απόφαση αφορά στο γεγονός ότι η νέα απόφαση ορίζει ρητά ότι μπορούν να υπαχθούν μόνο βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές και όχι απλά βεβαιωμένες ως την 1 Οκτωβρίου 2014, όπως είναι οι πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος.

Στην απόφαση διευκρινίζεται επίσης ότι μετά από επιλογή του οφειλέτημπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση:

– Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και κατά την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής τελούν σε διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή.

– Βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες έως και κατά την 1η Οκτωβρίου 2014 οφειλές που κατά την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής οφειλών των οποίων οι όροι τηρούνται.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους» (ρεπορτάζ: Γιάννης Φώσκολος), «βροχή πέφτουν» οι αιτήσεις από οφειλέτες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους στα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε εννέα ημέρες έχουν γίνει 7.500 διακανονισμοί για συνολικές οφειλές ύψους 200 εκατ. ευρώ. Από Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει και η ηλεκτρονική πύλη για τη ρύθμιση των 100 δόσεων στην Εφορία.

Mε αυξανόμενους ρυθμούς προχωρά η διαδικασία ένταξης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία στη νέα πολυαναμενόμενη ρύθμιση των 100 δόσεων, με τους οφειλέτες να «συνωστίζονται» για την υπαγωγή τους.

Μέσα σε μόλις εννιά ημέρες, από τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, όταν δηλαδή ξεκίνησε η διαδικασία, μέχρι και χθες 20 Νοεμβρίου, εκδόθηκαν 7.406 αποφάσεις ρύθμισης και «τακτοποιήθηκαν» οφειλές ύψους 195,7 εκατομμυρίων ευρώ σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ