Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, ασχολήθηκε σχετικά με το Νοσοκομείο

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, στη χθεσινή του συνεδρίαση, Τετάρτη 29 Ιουλίου, ασχολήθηκε σχετικά με το Νοσοκομείο της πόλης μας και αποφάσισε μετά από διαλογική συζήτηση τα παρακάτω, βάση σχετικής εισήγησης του Προεδρείου του Σώματος:

“Την τελευταία δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης οι δαπάνες για την υγεία έχουν μειωθεί δραματικά, επιδεινώνοντας την γενικότερη αρνητική κατάσταση στο εθνικό σύστημα υγείας που ανέκαθεν νοσούσε και ήταν ελλειμματικό. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ παρουσιάζονται σοβαρές αδυναμίες στην κάλυψη αναγκών των πολιτών για πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δωρεάν περίθαλψη.

Οι κρατικές δομές υγείας έχουν απαξιωθεί και αποδυναμωθεί και οδηγούνται σε σταδιακή διάλυση, υποχρεώνοντας τους πολίτες να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, ενώ συχνά δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα μίας τέτοιας επιλογής. Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας έχει θεσμοθετηθεί και είναι ενισχυμένος.

Στην περιοχή μας που πλήττεται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση, την ανεργία και τη φτώχεια, οι πολίτες και ιδιαίτερα εκείνοι που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, βιώνουν σε μέγιστο βαθμό την υποβάθμιση των δομών και υπηρεσιών υγείας. Η περίοδος της πανδημίας επέτεινε δραματικά την ήδη νοσούσα κατάσταση στο χώρο της υγείας, καθώς υπηρεσίες σημαντικές για τους πολίτες, δεν είναι πλέον προσβάσιμες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μη λειτουργία ιατρείων ΠΕΔΥ που έως πρόσφατα, πριν την εμφάνιση της πανδημίας, λειτουργούσαν στον χώρο του Νομαρχιακού Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» σε χώρο που είχε παραχωρηθεί. Επίσης οι πολίτες δεν έχουν εύκολη και άμεση πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, λόγω της μη δημιουργίας ΤΟΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας).

Γενικό Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα

Το Γενικό Νοσοκομείο «Η Αγία Βαρβάρα» έχει διοικητικά συνενωθεί με το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» και πλέον λειτουργεί ως επί το πλείστον σε επίπεδο εξωτερικών ιατρείων. Παρουσιάζονται ελλείψεις στη συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών και στην υλικοτεχνική υποδομή.

Η υπολειτουργία του Νοσοκομείου της πόλης μας συνέβαλε καθοριστικά στο λειτουργικό έμφραγμα του Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας καθώς καλύπτει μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια.

Σημαντικό επίσης κρίνεται ότι δεν υπάρχει ένα αξιοπρεπές και βιώσιμο σχέδιο μελλοντικής λειτουργίας του Νοσοκομείου «Η Αγία Βαρβάρα» ώστε να καλυφθούν υπάρχοντα κενά και ελλείψεις. Αντίθετα μέχρι σήμερα έχουν γίνει από το επίσημο Κράτος αποσπασματικές και ασυντόνιστες απόπειρες χρήσης του Νοσοκομείου, ως χώρου συγκέντρωσης οικονομικών μεταναστών και άλλων ευάλωτων πολιτών, χωρίς να πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες διαμονής και παροχής φροντίδας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προτείνουμε:

1. Αναβάθμιση του Νοσοκομείου
2.Ισχυροποίηση χειρουργικής, παθολογικής και καρδιολογικής κλινικής και άμεση αυτοδύναμη εφημερία
3. Επέκταση των Εξωτερικών Ιατρείων και σε απογευματινή βάρδια με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας με ειδικότητες ορθοπεδικού, παιδιατρικού, γυναικολογικού, νευρολογικού, ρευματολογικού, ενδοκρινολογικού, πνευμονολογικού, ΩΡΛ, γαστρεντερολογικού, οφθαλμολογικού.
4. Δημιουργία πλήρους Διαγνωστικού Κέντρου με αξονικούς τομογράφους, όργανα και εργαστήρια.
5. Δημιουργία τμήματος επειγόντων περιστατικών
6. Ενίσχυση του μικροβιολογικού εργαστηρίου
7. Επαναλειτουργία της νεφρολογικής κλινικής