Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή για τη διασπορά στην Αττική – Από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 4.135 κρούσματα στην Ελλάδα

Την εικόνα διασποράς του κορωνοϊού στην Αττική, η οποία έχει θέσει σε επιφυλακή τους ειδικούς επιστήμονες, επιβεβαίωσαν και τα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα από τους εργαστηριακούς ελέγχους για τον SARS-CoV-2. Από τα συνολικά 26 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, οκτώ προέρχονται από την Αττική. Εξι κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου και τέσσερα αφορούν επισκέπτες της χώρας που αυτοβούλως θέλησαν να ελεγχθούν για κορωνοϊό καθώς εμφάνισαν συμπτώματα. Πέντε περιστατικά εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και από ένα σε Μαγνησία, Χαλκιδική και Καβάλα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα ανέρχονται σε 4.135, εκ των οποίων το 27,9% θεωρείται σχετιζόμενο με ταξίδι στο εξωτερικό και τα μισά με ήδη γνωστό κρούσμα. Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 436.510 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων θετικά στον κορωνοϊό ήταν 6.202 (ποσοστό 1,4%). Σημειώνεται ότι στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε.

Σε συναγερμό τέθηκε το προσωπικό του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», μετά τον εντοπισμό δύο θετικών κρουσμάτων σε εργαζόμενες της καθαριότητας του νοσοκομείου και οι οποίες είχαν πρόσφατα επισκεφθεί γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Οι δύο γυναίκες παραμένουν σε κατ’ οίκον καραντίνα, καθώς δεν χρειάζονται νοσηλεία, ενώ ελήφθησαν δείγματα από 170 εργαζομένους του νοσοκομείου και τα οποία ήταν όλα αρνητικά. Ωστόσο, είκοσι εργαζόμενοι που είχαν έρθει σε επαφή με τις δύο γυναίκες έχουν επίσης τεθεί σε καραντίνα, ενώ ο έλεγχος του προσωπικού θα επαναληφθεί σε μία εβδομάδα.

«Από τη στιγμή που άνοιξαν τα σύνορα, τα πρωτόκολλα ελέγχου των εισερχομένων στη χώρα έχουν γίνει λάστιχο, αναλόγως του τι βολεύει τους επιχειρηματίες του τουρισμού», σχολίασε ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζόμενων του νοσοκομείου, καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, και πρόσθεσε ότι «ανεξάρτητα από τον τρόπο που εισέρχονται στη χώρα, εργαζόμενοι ή τουρίστες, πρέπει όλοι να υπόκεινται σε έλεγχο και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας». Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Τετάρτη και σε μία προσπάθεια να σταματήσει η ανεξέλεγκτη είσοδος και έξοδος από τη χώρα προς γειτονικές χώρες, Ελλήνων πολιτών και ατόμων που έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, έχουν μειωθεί οι χερσαίες πύλες εισόδου σε έξι, και έχουν αυστηροποιηθεί οι διαδικασίες εισόδου και για τα άτομα αυτά.

Εν τω μεταξύ, έναν μοριακό αναλυτή ανίχνευσης COVID-19, με δυνατότητα να ελέγχει 96 δείγματα ταυτόχρονα, απέκτησε χθες το νοσοκομείο Ξάνθης, και το οποίο λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής δέχθηκε τρομερή επιβάρυνση σε όγκο ιατρικής υποστήριξης της κοινότητας. Είναι ενδεικτικό ότι στην πτέρυγα COVID-19 του νοσοκομείου νοσηλεύθηκαν το προηγούμενο διάστημα 71 επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης.

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ