Κ. Αρσένης: “Τελευταία ευκαιρία για τη επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Αγ. Βαρβάρας”

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κ.Αρσένης: “Τελευταία ευκαιρία για τη επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Αγ. Βαρβάρας”

Το θέμα της λήψης άμεσων μέτρων, προκειμένου να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής Αγία Βαρβάρα, έθεσε για άλλη μια φορά ο βουλευτής ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή. Η συνεισφορά του νοσοκομείου ήταν ιδιαιτέρως σημαντική έως το 2013 στις υποβαθμισμένες περιοχές της Δυτικής Αθήνας και των όμορων δήμων του Πειραιά.

Ο Κ.Αρσένης επισήμανε ότι από το 2013, οπότε διεκόπη η πλήρης λειτουργία του Νοσοκομείου με απόφαση Α.Γεωργιάδη, το 70% του προσωπικού έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Νίκαιας. Αυτή τη στιγμή, το νοσοκομείο λειτουργεί με 13 γιατρούς (3 δερματολόγοι 2 ακτινοδιαγνώστες, 1 ουρολόγος, 1 οδοντίατρος, 2 αιματολόγοι, 1 ψυχίατρος, 3 νεφρολόγοι), ενώ 21 άλλοι τακτικοί γιατροί, από δεκάδες ειδικευόμενοι και επικουρικοί έχουν δεσμευτεί πλέον στο Νοσοκομείο Νίκαιας.

Η προσάρτηση του Νοσοκομείου Αγ. Βαρβάρας στο Νοσοκομείο Νίκαιας έχει ως αποτέλεσμα, το πρώτο να μην έχει προϋπολογισμό, με συνέπεια να μην υπάρχουν 32.000 ευρώ που είναι απαραίτητα για την επισκευή του συστήματος εξαερισμού στο μικροβιολογικό τμήμα ή να μην μπορεί να ολοκληρωθεί η απαραίτητη μελέτη, προκειμένου να υποβληθεί στη 2η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) και να απορροφηθεί διαθέσιμη χρηματοδότηση.

Ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επανέλαβε τον κεντρικό σχεδιασμό που παραμένει στο επίπεδο των εξαγγελιών: πλήρης ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, σύσταση και λειτουργία Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας, ενίσχυση εξωτερικών ιατρείων ηπατολογικού, δερματολογικού, οφθαλμολογικού, μικροβιολογικού.

«Πριν από έναν μήνα, μας ξαναείπατε τα ίδια πράγματα. Πότε περιμένετε να υλοποιήσετε τον σχεδιασμό σας; Όταν τελειώσει ο κορωνοϊός ή όταν δεν θα χρειάζεται και τόσο πλέον αυτό το νοσοκομείο;» ρώτησε τον υφυπουργό ο Κ.Αρσένης και επισήμανε τα προβλήματα, στα οποία δεν απαντά ούτε ο, από καιρό, προαναγγελθείς σχεδιασμός, όπως η έλλειψη πράξης εφαρμογής για το Πολεοδομικό Σχέδιο της Αγ. Βαρβάρας και το Νοσοκομείο που καθιστά απαγορευτική την απαραίτητη, ανακαίνιση του νοσοκομείου. Επίσης, η διοικητική και οικονομική αυτονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει να λειτουργήσει το νοσοκομείο.