ΑμEΑ: Προσαρμογή υφιστάμενων κτιρίων για την προσβασιμότητά τους – Στην πόλη μας χρειάζονται τέτοια έργα

Απόφαση του υφυπουργού περιβάλλοντος που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ παρέχει τεχνικές οδηγίες «προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών για την προσβασιμότητα αυτών σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Σημειώνουμε πως στην πόλη μας υπάρχουν Δημοτικά κτήρια τα οποία δεν έχουν ράμπες ή άλλες διευκολύνσεις για τους επισκέπτες ΑμεΑ σε αυτά, όπως είναι και τα δύο κλειστά γυμναστήρια (Σιπύλου και Ραιδεστού) το ΚΕΠ Υγείας, το Δημοτικό Ωδείο κ. ά…

Οι Τεχνικές Οδηγίες της παρούσας απόφασης έχουν σκοπό την υλοποίηση εύλογων προσαρμογών στα κτίρια και στον περιβάλλοντα χώρο τους και εφαρμόζονται στα υφιστάμενα πριν από την ισχύ του ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» (Α΄ 79) κτίρια που προβλέπονται στις διατάξεις της παρ. 4 του Άρθρου 26 και των διατάξεων του άρθρου 27.

Εξαιρούνται από την παραπάνω υποχρέωση τα κτίρια που έχουν μοναδική πρόσβαση σε δρόμο με βαθμίδες ή βρίσκονται σε οικόπεδα στα οποία η ελάχιστη διαφορά στάθμης του φυσικού εδάφους στην οικοδομική γραμμή από την επιφάνεια του πεζοδρομίου είναι μεγαλύτερη από 2,50 μ.

Για τον έλεγχο των απαιτούμενων προσαρμογών ώστε τα υφιστάμενα κτίρια που επιβάλλεται να καταστούν προσβάσιμα βάσει των διατάξεων του άρθρου 26 του ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός». (Α΄ 79), ακολουθείται η ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, που επεξεργάστηκε Διυπουργική Επιτροπή και Εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Εσωτερικών το 2009.

Βάσει της παραπάνω μεθοδολογίας εξετάζονται με σειρά προτεραιότητας τα παρακάτω θεματικά πεδία: I. Προσέγγιση – Είσοδος II. Οριζόντια κυκλοφορία III. Κατακόρυφη κυκλοφορία IV. Εξυπηρετήσεις – εξοπλισμός.