Χαμόγελο του παιδιού: 1.254 παιδιά κακοποιήθηκαν το 2014

Γροθιά στο στομάχι ήταν τα στοιχεία που έδωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού» με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παιδικής Κακοποίησης. Εννέα στις δέκα καταγγελίες αφορούν κακοποίηση από το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού. Ενα στα πέντε κορίτσια και ένα στα δέκα αγόρια πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παγκοσμίως πριν από την ηλικία των 18 ετών, αλλά μόνο ένα στα τρία περιστατικά καταγγέλλεται. 

Το 2014 στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 υπήρξαν 629 καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών. Μόνο το 1,5% ήταν επώνυμες, με τον κόσμο να φοβάται να μιλήσει επώνυμα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου» Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος. Οι καταγγελίες αφορούσαν 1.254 παιδιά (594 αγόρια, 503 κορίτσια και 157 παιδιά που δεν έγινε γνωστό το φύλο ή η ηλικία τους), εκ των οποίων το 42% αφορούσε παιδιά 0-6 ετών, το 43% υφίσταται σωματική κακοποίηση και στο 91% των περιστατικών θύτες ήταν οι γονείς.

Σε 92 περιπτώσεις που αφορούσαν 151 παιδιά το «Χαμόγελο» έκανε επιτόπιες παρεμβάσεις διαπιστώνοντας ότι: το 91% είχε άμεση ανάγκη απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον, το 8% είχε ανάγκη συμβουλευτικής υποστήριξης και το 1% άλλης εξειδικευμένης υπηρεσίας. Δεκαεπτά από αυτά τα παιδιά μένουν πλέον σε σπίτια του Οργανισμού.

Η κλινική ψυχολόγος Αθανασία Κεραμάριου παρουσίασε πραγματικές ιστορίες από τη Βόρεια Ελλάδα μέσα από τις καταγγελίες στη Γραμμή 1056.

– Ανώνυμη κλήση μιλούσε για ουρλιαχτά από βρέφος. Διαπιστώθηκε ότι παιδί 2,5 μηνών κακοποιήθηκε από μητέρα χρήστη ουσιών. Επενέβη η Αστυνομία, ενώ το παιδί είχε εκδορές, μώλωπες, σημάδια από λουριά και δαχτυλιές στο πρόσωπο.

– Ανώνυμη κλήση από έντρομη φωνή για κακοποίηση 7χρονου κοριτσιού από ηλικιωμένο συνοδό της. Αμεσα κινήθηκε η Αστυνομία και προφυλακίστηκε ο άνδρας.

– Βιασμός από πατέρα σε βρέφος που τελικά κατέληξε.

Αγγ. Αγγελίδης

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ