Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΘΡΙΑΣΙΟ, συμπαραστέκεται στους 27 εργαζόμενους

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Ελευσίνα: 9/7/2020

Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ Αρ. Πρωτ.: 398

Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των 27 συμβασιούχων εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αγ. Βαρβάρας για μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα

Συμπαραστεκόμαστε στον πολυετή αγώνα των 27 συμβασιούχων εργαζομένων στις κοινωνικές δομές (Παιδικοί Σταθμοί, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο σπίτι) του Δήμου Αγ. Βαρβάρας για μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα. Αγώνα που είχε σαν αποτέλεσμα και την έκδοση δικαστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία αναγνωρίζει τις συμβάσεις τους ως αορίστου χρόνου.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση της δημοτικής αρχής Αγ. Βαρβάρας και προσωπικά του δημάρχου κ. Λ. Μίχου, που από τη μια αρνείται επανειλημμένα να συναντήσει τους εργαζόμενους και από την άλλη με συνεδρίαση, εκ περιφοράς, της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου αποφάσισε την άσκηση έφεσης σε βάρος της απόφασης που δικαιώνει του εργαζόμενους.

Πριν ακόμα ξεχασθούν το “χειροκρότημα” και τα “μπράβο” στους εργαζόμενους, που όχι μόνο στην περίοδο της καραντίνας αλλά και για δέκα ολόκληρα χρόνια, συμβάλουν αποφασιστικά στη λειτουργία των κοινωνικών δομών, «έπεσαν οι μάσκες» δημοτικής αρχής Αγ. Βαρβάρας και αποδείχθηκε ότι είναι εχθρός των εργαζομένων, όπως και η προηγούμενη δημοτική αρχή, μια και τάσσεται ανοιχτά κατά της μόνιμης και σταθερής εργασίας και υπέρ της εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να στηρίξουν το αίτημα των συναδέλφων για:

1. σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ με αίτημα την ανάκληση-αναίρεση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής κατά της υπ΄ αριθμ.: 589/2020 Απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

2. Την αποδοχή της υπ΄ αριθμ.: 589/2020 Απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου για μονιμοποίηση των εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.

Ταυτόχρονα, ξεκαθαρίζουμε ότι η στάση της δημοτικής αρχής Aγ. Βαρβάρας δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Εντάσσεται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων, Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημοτικών και περιφερειαρχών αρχών για την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε βάρος της ανάγκης όλων των εργαζομένων για μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ψήφιση νόμου, το 2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που βάζει πρόσθετα εμπόδια στη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου καθώς και η απόρριψη από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ της πρότασης 130 ομοσπονδιών και σωματείων για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Αντίστοιχη είναι η στάση της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, που όχι μόνο αρνήθηκαν να στηρίξουν την πρόταση για τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος αλλά και υπονομεύουν συστηματικά το αίτημα για μονιμοποίηση αφού σε κάθε συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη περιορίζονται στο να ζητούν «προκήρυξη με ειδική μοριοδότηση».

Αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής είναι ότι από το 2018 δεν έχει ολοκληρωθεί καμία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας και παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για την «αντιμετώπιση» της επιδημίας SARS-CoV-2, η πρόσληψη επικουρικών συναδέλφων καλύπτει προσωρινά μικρό μόνο μέρος των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες.

Γνωρίζουμε ότι η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Στην κατεύθυνση αυτή, καλούμε όλους τους συναδέλφους να δυναμώσουμε τον αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και κατάργηση των νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Βαρδαβάκης Μανώλης