Συνέντευξη της κ. Σταυρούλας Κωστολιά, για το θέμα των 27 εργαζομένων, στον Νίκο Γουρλά

Συνέντευξη στον Νίκο Γουρλά έδωσε η κ. Σταυρούλα Κωστολιά, μία από τους 27 εργαζόμενους του Δήμου μας, που δικαιώθηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και έγιναν μόνιμοι υπάλληλοι, αλλά μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, ξανά οι παραπάνω εργαζόμενοι βρίσκονται μετέωροι αλλά αποφασισμένοι να δώσουν τον αγώνα τους.

Παρακάτω δημοσιεύουμε την συνέντευξή της:

“27 εργαζόμενοι όμηροι ενός Δήμαρχου που κρύβεται από τους εργαζόμενους και το δημοτικό συμβούλιο. Συνέντευξη με την εργαζόμενη Σ. Κωστολιά, στον Νίκο Γουρλά

Σταυρούλα είδα μια ανάρτηση σου στο facebook που την παραθέτω αυτούσια γιατί πιστεύω ότι αποτυπώνει αυτό που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στις δομές του Δήμου Αγίας Βαρβάρας που απειλούνται για ακόμα μια φορά να μην αποκτήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων όπως καταγγέλλεται σε ανακοίνωση σας ΕΔΩ. Θεωρώ ότι έχει μια αξία να ξεκινήσουμε με αυτό την συνέντευξη και να μου πεις στην συνέχεια για την σχέση που έχετε διαμορφώσει με τον κόσμο της Αγίας Βαρβάρας

«Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την φτώχεια, την απληρωσιά, τα ξενύχτια γιατί δεν μπορούσαμε να αγοράσουμε γάλα για τα μωρά μας. Δεν ξεχνάμε τους αγώνες, την απαξίωση και από συναδέλφους, το μπούλινγκ, πάλι από συναδέλφους. Γιατί φτάσαμε ως εδώ; Επειδή είμαστε η σπάνια ράτσα ανθρώπων, που έχουν φιλότιμο, αγαπούν αυτό που κάνουν, έχουν συνείδηση κ παρά τα προβλήματα τους, είναι κάθε μέρα στη δουλειά τους ακέραιοι με ένα αληθινό χαμόγελο πάντα στα χείλη, πρόθυμοι να βοηθήσουν τους πολίτες της Αγίας Βαρβάρας. Είναι τυχεροί οι δημότες που αυτή η γνήσια πάστα καλών ανθρώπων βρίσκονται στις υπηρεσίες τους. Δεν μας δημιούργησαν οι κανονισμοί και ο έλεγχος. Αυτοί προσπάθησαν να μας διαλύσουν. Νιώθω υπερήφανη και ευγνώμων που 11 χρόνια αγωνίζομαι, εργάζομαι, μεγαλώνω μαζί με αυτούς τους καλούς ανθρώπους, που όσο καλά ξέρουν να μοιράζουν αγάπη, τόσο ξέρουν κ να συγχωρούν. Είμαστε απέναντι σε όποιον προσπαθεί να μας εκμεταλλευτεί. Είμαστε ευγνώμονες σε όποιον προσπαθεί να μας βοηθήσει.»

Σταυρούλα Κωστολιά: Σε ευχαριστώ Νίκο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι, συμβασιούχοι στις κοινωνικές δομές, οι όποιοι ανήκαμε στη ΔΗΚΕΑΒ, το νομικό πρόσωπο του Δήμου, βιώσαμε μεγάλες δυσκολίες, όσον αφορά στην επιβίωση μας. Αγωνιζόμασταν για το αυτονόητα. Αγωνιζόμασταν για την μηνιαία καταβολή του μισθού και την μεταφορά μας στο Δήμο για να λήξει το μισθολογικό μας πρόβλημα. Αγωνιζόμασταν για μόνιμη και σταθερή εργασία, αφού καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτοί οι αγώνες μας δικαιώθηκαν, όταν μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβούλιου μεταφερθήκαμε στο Δήμο και ο πρώην Δήμαρχος υπερασπίστηκε την αγωγή για την μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Ο κόσμος Νίκο, μας γνωρίζει με το μικρό μας όνομα. Μας ανοίγει την αγκαλιά του, είμαστε οικογένεια του, αγαπάμε τα παιδιά , τα εγγόνια του .Βοηθάμε τους γονείς, παππούδες και γιαγιάδες τους. Είμαστε κομμάτι της ζωής του. Μακάρι να μπορούσα να περιγράψω αυτά που βιώνω καθημερινά στις βόλτες μου, στους δρόμους και στις πλατειές, να τρέχουν τα πιτσιρίκια, μικρά και μεγάλα, ( φροντίζω μωρά από το 2009)να με αγκαλιάσουν και να με φιλήσουν, οι γονείς να ενδιαφέρονται, να ανησυχούν για το μέλλον μας για το αν θα εξακολουθήσουμε να έχουμε την δουλειά μας , να ρωτούν αν βρίσκεται κάποια λύση. Γνωρίζει ο Κόσμος τι συμβαίνει και είναι μαζί μας , τον ενημερώνουμε καθημερινά στις λαϊκές, στα μαγαζιά , στα σχολεία , όπου βρεθούμε, έχουμε μαζέψει πάρα πολλές υπογραφές υπεράσπισης του αγώνα μας από τους δημότες.

Παρόλα αυτά ο Δήμαρχος και οι φυλλάδες που τον υποστηρίζουν θεωρούν ότι είσαστε οι βολεμένοι σε σχέση με άλλους εργαζόμενους του δήμου που είναι με οκτάμηνα

Σταυρούλα Κωστολιά: Βολεμένοι εργαζόμενοι δεν υπάρχουν, όλους μας πλήττουν οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης ιδιαίτερα τώρα με τον κορονοιό και πάλι θα προσπαθήσουν να φορτώσουν τα σπασμένα στις δικές μας πλάτες, μας παίρνουν πίσω κατακτήσεις και δικαιώματα που αποκτήθηκαν με αίμα. Από την άλλη είναι γνωστή και παλιά η τακτική να θέλουν να φέρνουν τους εργαζόμενους σε ψεύτικες αντιπαραθέσεις για να επωφελούνται οι ίδιοι και οι πολιτικές τους. Από την μια οι μόνιμοι και από την άλλη οι συμβασιούχοι, αυτοί με τα οκτάμηνα και οι άλλοι με τα τετράμηνα, οι δημόσιοι και του ιδιωτικού. Δημιουργούν οι μηχανισμοί χειραγώγησης τους τις πιο απίθανους διαχωρισμούς ακριβώς για να μας έχουν του χεριού τους, φοβισμένους, ανασφαλείς, χωρίς αξιοπρέπεια, να μας εκβιάζουν να μας χειραγωγούν και να επιδιώκουν να μας εντάξουν στους μηχανισμούς τους .

Η ερώτηση είναι μια, πρέπει να υπάρχουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οκτάμηνα τετράμηνα κλπ? Η πρέπει να υπάρχει μόνιμη δουλειά από την στιγμή που καλύπτουμε μόνιμες και διαρκείς ανάγκες? Σε αυτό το ερώτημα ας απαντήσει λοιπόν ο κ Δήμαρχος . Τι ακριβώς εργαζόμενους θέλει . Αυτός που θέλει δούλους συμβασιούχους δεν ονομάζεται δημόσιος λειτουργός, αυτός που τρέχει από σπίτι σε σπίτι προεκλογικά και πασχίζει να ασχοληθεί με τα κοινά απαγορεύετε να υπερασπίζεται τις εκδουλεύσεις. Επιβάλλεται να υποστηρίζει τα εργασιακά δικαιώματα και όχι να γίνεται μαριονέτα των ιδιωτών.

Από όσο γνωρίζω σε κανένα άλλον δήμο ακόμα ακόμα και σε αυτούς που οι δήμαρχοι που εκλέχτηκαν με την υποστήριξη της ΝΔ όπως ο δικός μας εδώ, δεν κάνουν προσφυγές γιατί ο κ Λ Μίχος έχει αυτή την βαθιά αντεργατική στάση απέναντι σας; Γιατί δεν σας συναντά , γιατί δεν κάνει δημοτικό συμβούλιο για να εξηγήσει σε εσάς και στο λαό την απόφαση του;

Σταυρούλα Κωστολιά: Ο κ Μίχος ακολουθεί πιστά την νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ που θέλει μειώσεις μισθών και συντάξεων, που θέλει ιδιωτικοποιήσεις στους ΟΤΑ. Ο κ Μίχος δεν αναγκάζεται απλά να ξεπληρώσει το γραμμάτιο της υποστήριξης του από την στη ΝΔ αυτό θα ήταν λογικό και εξηγήσιμο. Ο κ Μίχος πέρα από αυτό είναι βαθιά εμπαθής και μνησίκακος απέναντι σε όσους τον αντιπολιτεύονται. Ιδιαίτερα με τους εργαζόμενους που δεν σκύβουν το κεφάλι, που αγωνίζονται χωρίς να τρομοκρατούνται , που στέκονται με αξιοπρέπεια και συνέπεια στα εργασιακά τους καθήκοντα και δεν γίνονται γυμνοσάλιαγκες και οσφυοκάμπτες αυτοί ειδικά γίνονται στόχος της μνησικακίας του.

Από την ημέρα που ανάλαβε τα καθήκοντα του προσπαθεί με κάθε τρόπο να ακυρώσει όσα κερδίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Φυσικά μας χειροκρότησε και αυτός την περίοδο της πανδημίας- τι υποκρισία- Στις δικές μας πλάτες στηρίχτηκαν οι κοινωνικές δομές και πλήθος συμπολιτών μας άντεξαν στην καραντίνα και όσα προβλήματα δημιουργούσε η καθημερινότητα τους γιατί εμείς εξακολουθούσαμε και πηγαίναμε με το βοήθεια στο σπίτι στην γιαγιά που έμενε μόνη της και έπρεπε να πάρει το φάρμακο της και πολλά άλλα που ο κόσμος της Αγίας Βαρβάρας γνωρίζει.

Τώρα αρνείται να μας συναντήσει. Έχουμε ζητήσει να συναντηθούμε παρουσία του δικηγόρου μας και του σωματείου και αυτός κρύβεται. Κρύβετε από τους εργαζόμενους του Δήμου που υπηρετεί, αλλά δεν χάνει ευκαιρία να βγαίνει σε διάφορες φυλλάδες και μέσα που τον λιβανίζουν για να ρίξει λάσπη και να συκοφαντήσει τους εργαζόμενους αποκαλώντας μας τραμπούκους και εκβιαστές ότι δήθεν δεν τον αφήνουμε να πάει στο γραφείο του. Είναι όλα ψευτιές, για να δικαιολογήσει την άθλια στάση του απέναντι μας , λέει ψέματα χωρίς αντίλογο. Ο Κ. Μίχος φοβάται να μας συναντήσει. Φοβάται να κάνει δημοτικό συμβούλιο δια ζώσης και προσπαθεί να το κάνει δια περιφοράς επικαλούμενος τα μέτρα για τον κορονοιό την στιγμή που όλα τα δημοτικά συμβούλια των γύρω δήμων κάνουν δια ζώσης τις συνεδριάσεις τους . Είναι δε τόση η βιασύνη του που χωρίς καν να του έχει κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή η απόφαση του πρωτοδικείου που μας δικαίωνε έσπευσε να συγκαλέσει την οικονομική επιτροπή που πήρε απόφαση να προχωρήσει την έφεση .

Αγνοεί προκλητικά το κοινό αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο. Αρνείται να συναντηθεί με το Δ.Σ του Σωματείου των εργαζομένων και την ΠΟΕ ΟΤΑ που τους αποκαλεί εργατοπατέρες και τραμπούκους σε επιστολή που έστειλε στην ΠΕΔΑ το συνδικαλιστικό όργανο των Δημάρχων όπου ζητά την προστασία της ελεεινολογώντας και ψευδολογώντας εργαζόμενους και συνδικαλιστές. Προσπαθεί να τρομοκρατήσει συναδέλφους βάζοντας υφιστάμενους και άλλους παρατρεχάμενους να παίρνουν τηλέφωνα και να απειλούν ότι θα θεωρηθούμε αδικαιολόγητοι αν απεργήσουμε γιατί ως συμβασιούχοι δεν είμαστε μέλη του σωματείου και δεν καλυπτόμαστε συνδικαλιστικά, ενώ είναι γνωστό ότι η απόφαση της ΠΟΕ ΟΤΑ για την στάση εργασίας καλύπτει όλους τους εργαζόμενους όποια εργασιακή σχέση και αν έχουν. Δήμαρχος Λ Μίχος δεν είναι απλά ένας ακόμα ακραία νεοφιλελεύθερος που υποστηρίχτηκε από την ΝΔ , η στάση του και η συμπεριφορά του απέναντι μας είναι φασίζουσα που μας θυμίζει άλλες εποχές.

Ο αγώνας σας έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις η συμπαράσταση η αλληλεγγύη και δεκάδες ψηφίσματα από εργατικά σωματεία έχουν βγάλει τον αγώνα σας έξω από τα όρια της πόλης, τον έχουν κάνει υπόθεση όχι μόνο των εργαζομένων στου ΟΤΑ αλλά και όλων όσων παλεύουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά, πως θα συνεχίσετε από εδώ και εμπρός τον αγώνα ;

Σταυρούλα Κωστολιά: Ο αγώνος μας συνεχίζεται. Η ΠΟΕ ΟΤΑ κήρυξε σε όλη την δυτική Αττική στάση εργασίας την Δευτέρα 6/7 από τις 7 έως τις 11 το πρωί και συγκέντρωση στις 8 πμ έξω έπο το δημαρχείο. Απαιτούμε να γίνει το δημοτικό συμβούλιο ανοιχτό και να ακουστούν όλες οι φωνές. Απαιτούμε να μην ασκηθεί καμιά έφεση στην δίκαιη δικαστική απόφαση υπέρ 27 εργαζομένων, 27 οικογενειών. Σχεδόν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, σωματεία από όλη την Ελλάδα, σύλλογοι γονέων και άλλοι φορείς είναι δίπλα μας και τους ευχαριστούμε. Βασικότερο όλων είναι ότι δίπλα μας είναι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε χωρίς τέλος, όποια έκβαση και να έχει ο αγώνας μας που πιστεύω ότι θα είναι νικηφόρα γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζόμενων γιατί η δεύτερη βασική του ανάγκη μετά την αναπνοή, το νερό ,την τροφή είναι η ανάγκη του για μόνιμη και σταθερή εργασία, για να μπορεί να ζήσει ελεύθερος με αξιοπρέπεια αυτός και η οικογένεια του”.