Ε.Ε.: Μέτρα στήριξης της απασχόλησης των νέων

Νέα μέτρα στήριξης της απασχόλησης και της κατάρτισης των νέων στην Ε.Ε. παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ζήτημα προτεραιότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση της κρίσης αλλά και για τη μετάβαση σε μία πιο ανθεκτική αγορά εργασίας.

Η πρωτοβουλία βασίζεται σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος είναι οι διευρυμένες εγγυήσεις απασχόλησης για άτομα 15-29 ετών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εγγυήσεις για τη νεολαία», όποιος εγγραφεί θα λαμβάνει προσφορά εργασίας, εκπαίδευσης, μαθητείας ή κατάρτισης εντός τεσσάρων μηνών. Σχετικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ο στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός τους, ειδικά ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις κοινοτικές προτεραιότητες της ψηφιακής και της πράσινης οικονομίας. Τρίτον, δίνεται νέα έμφαση στον θεσμό της μαθητείας, με την προσθήκη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε ποικιλία τομέων και με ενισχυμένη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων. Τέλος, στα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνονται κίνητρα για την απασχόληση και την έναρξη νέων δραστηριοτήτων για νέους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, με τη νέα πρωτοβουλία εντάσσεται η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση «στο DNA των ενωσιακών πολιτικών για τη νεολαία και για την απασχόληση». Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς μίλησε στη συνέντευξη Τύπου για μία «φιλόδοξη και μετρήσιμη» δέσμη μέτρων, με στόχους έναντι των οποίων μπορεί να κριθεί και χωρίς αποκλεισμούς. Η Επιτροπή «καλεί τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τη στήριξη της απασχόλησης των νέων κάνοντας χρήση των σημαντικών δυνατοτήτων χρηματοδότησης που θα υπάρξουν στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU [σ.σ. του πακέτου ανάκαμψης] και του μελλοντικού προϋπολογισμού της Ε.Ε.».

Την πρωτοβουλία της Κομισιόν χαιρέτισε και ο Γερμανός υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ. Την πρώτη μέρα της γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Χάιλ ανέφερε ότι «η μάχη κατά της ανεργίας των νέων και τα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων που προετοιμάζουν τους εργαζομένους για τις δουλειές του αύριο θα είναι στην κορυφή της ατζέντας μας τους ερχόμενους μήνες».

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ