Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

Δελτίο Τύπου Κ.Π. “Άρηξις”

 26 Ιουνίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

Η 26η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (42/112) στις 7 Δεκεμβρίου 1987. Η συγκεκριμένη απόφαση είχε σκοπό την ενίσχυση της δράσης και συνεργασίας για μια διεθνή κοινωνία χωρίς τη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών.

Με την υποστήριξη ανθρώπων, κοινοτήτων και διαφόρων οργανισμών σε ολόκληρο τον κόσμο, η καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας στοχεύει να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για το μεγάλο πρόβλημα που αντιπροσωπεύουν οι παράνομες ναρκωτικές ουσίες στην κοινωνία.

Στην Ελλάδα, λειτουργούν 75 Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής πρόληψης, βασισμένα στη φιλοσοφία της αγωγής και της προαγωγής της υγείας, επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση των φορέων και των πολιτών των τοπικών κοινωνιών, με σκοπό την ενεργοποίησή τους στον αγώνα της πρόληψης.

Τα προγράμματα που αναπτύσσουν τα Κέντρα Πρόληψης απευθύνονται σε γονείς, σε μαθητές, σε εφήβους και νέους, σε στρατευμένους, σε αθλητικούς συλλόγους και ομάδες, σε επαγγελματίες που έρχονται σε άμεση επαφή με το πρόβλημα (εκπαιδευτικούς, προπονητές, αστυνομικούς, επαγγελματίες υγείας, ιερείς, στρατιωτικούς κ.ά), σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (παλιννοστούντες, πρόσφυγες, μειονοτικές ομάδες, φυλακισμένους κ.ά), στην ευρύτερη κοινότητα.

Οι στόχοι τους, ανάλογα με την ομάδα στην οποία απευθύνονται και τη διάρκεια της παρέμβασης, είναι:

Η ενδυνάμωση, υποστήριξη και εκπαίδευση των νέων ώστε να υιοθετήσουν μια θετική στάση ζωής και να αναπτύξουν δεξιότητες που να αντιστέκονται στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά και σε άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές (τζόγος, διαδίκτυο κ.α).

Η συμβουλευτική και υποστήριξη της οικογένειας με σκοπό την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και τη βελτίωση της επικοινωνίας.

Η ευαισθητοποίηση καθηγητών και δασκάλων σε θέματα πρόληψης, η ενίσχυση του παιδαγωγικού τους ρόλου και η ενδυνάμωση των σχέσεων εκπαιδευτικών-μαθητών.

Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα υπάρχοντα θεραπευτικά προγράμματα.

Η πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας

H αναλυτική λίστα των Κέντρων Πρόληψης ανά γεωγραφικό διαμέρισμα βρίσκεται εδώ: https://www.okana.gr/images/%CE%9B%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%91_%CE%9A%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%A1%CE%A9%CE%9D_%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%9B%CE%97%CE%A8%CE%97%CE%A3_13_4_2020.pdf

Πληροφορίες στον χάρτη υπηρεσιών του Οργανισμού:

https://www.okana.gr/diadrastikos-xartis

Πηγές:
https://www.un.org/en/events/drugabuseday/
https://www.okana.gr/2012-02-03-13-02-03/kentraprolipsis

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Άρηξις”

Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου

Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής

Σμύρνης 28, Αιγάλεω, τηλ.210 5313243

e-mail: kp.arixis@yahoo.gr, facebook: kp.arixis

Ιστολόγιο: http://kentroprolipsisarixis.blogspot.com