Παρουσίαση της δράσης του Κέντρου Πρόληψης «Άρηξις»

Δελτίο τύπου

Παρουσίαση της δράσης του Κέντρου Πρόληψης «Άρηξις»

για την ενδυνάμωση της κοινότητας τις ημέρες της πανδημίας του covid-19

«Η δική μου Άνοιξη…»

“Πού είναι τώρα ο ιός;!!” (“WHERE IS THE VIRUS NOW?!!”)

Έργο του Παύλου Σαντς, μαθητή της ΣΤ’ τάξης δημοτικού σχολείου 

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας “Άρηξις” κάλεσε τα μέλη της κοινότητας των δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου (παιδιά, εφήβους και ενηλίκους), στη διαδικτυακή δράση με θέμα: “Η δική μου Άνοιξη…”

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της κοινότητας κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα έργο (ή και περισσότερα!) που συνιστούσε την «ασπίδα» τους για τη φετινή Άνοιξη, η οποία αποτέλεσε μια δοκιμασία για όλους, σε πολλαπλά επίπεδα. Για την πραγματοποίηση αυτής της δράσης προτάθηκε η μορφή των έργων να είναι ένα διήγημα, ποίημα, παραμύθι, σκίτσο, κόμικ, μια αλληγορία, ζωγραφιά ή μια σύνθεση όπως κολάζ, φωτογραφία, βίντεο κλπ. Κάθε έργο μπορούσε να είναι ατομικό ή/και ομαδικό. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να υπάρχει σεβασμός σε όσα ισχύουν για τα πνευματικά δικαιώματα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που αξιοποιήθηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (e-mail, facebook, ιστολόγιο) για μια αλληλεπιδραστική διαδικασία από το σημείο “μηδέν” ανάμεσα στο προσωπικό του Κέντρου και την κοινότητα. Οπωσδήποτε υπήρξαν αντιξοότητες, όπως σε κάθε νέο εγχείρημα, ωστόσο η ανταπόκριση ήταν θερμή.

Μέσα από αυτήν τη δράση δόθηκε ο χώρος να εκφραστεί ένα μέρος της δυσκολίας και της απομόνωσης αλλά και της διάθεσης για ελπίδα και επανένωση, κάτι το οποίο φάνηκε ότι είχαν ανάγκη αρκετοί άνθρωποι, από την ανατροφοδότηση που είχαμε. Τα έργα, τα οποία συγκεντρώθηκαν από παιδιά, εφήβους και ενήλικες, άρχισαν να αναρτώνται στη σελίδα του Κέντρου Πρόληψης στο facebook καθώς και στο ιστολόγιο. Κάθε μέρα ανέβαινε ένα έργο, με αφετηρία την 21η Απριλίου.

Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αναρτήσεων στις 30 Μαΐου, και αυτή η τόσο διαφορετική άνοιξη μας αποχαιρέτησε, η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης έκρινε ότι ήταν σημαντικό να αποτυπωθεί και να μείνει ως παρακαταθήκη αυτή η συλλογική προσπάθεια αυτο-υποστήριξης και έκφρασης.

Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκε ένα βίντεο με όλα τα έργα των ανθρώπων που εμπιστεύτηκαν αυτήν τη δράση και συμμετείχαν.

Το βίντεο έχει αναρτηθεί στους εξής συνδέσμους:

Στη σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/watch/?v=296014961777302

Στο κανάλι μας στο youtube: https://www.youtube.com/watch?v=aNPtG4wkBMI&t=25s

Στο ιστολόγιό μας:

https://kentroprolipsisarixis.blogspot.com/2020/06/covid-19.html

Θα χαρούμε να μας στείλετε τις εντυπώσεις και τα σχόλιά σας!

Λίγα λόγια για το Κέντρο Πρόληψης

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας  «Άρηξις» των δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω & Χαϊδαρίου δημιουργήθηκε με σκοπό να εφαρμόσει προγράμματα και παρεμβάσεις πρόληψης. Η φιλοσοφία της πρόληψης αφορά στην ανάπτυξη και ενίσχυση εκείνων των δεξιοτήτων των ατόμων που θα τους βοηθήσουν ώστε να κάνουν υγιείς επιλογές στη ζωή τους.

Συγκεκριμένα, τα προγράμματα στοχεύουν στην:

  • Παροχή έγκυρης και επιστημονικής ενημέρωσης σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας στο πλαίσιο της κοινότητας
  •  Ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων
  •  Στήριξη των εκπαιδευτικών, των γονέων, των μαθητών και όλων των μελών της κοινότητας που ενδιαφέρονται.
  • Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Πρόληψης παρέχονται δωρεάν

Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Άρηξις»

Δήμων Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω & Χαϊδαρίου

Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής

Σμύρνης 28, Αιγάλεω, τηλ.210 5313243

e-mail: kp.arixis@yahoo.gr

facebook: kp.arixis

Ιστολόγιο: http://kentroprolipsisarixis.blogspot.com