Παπαγιάννης προς Φέγγη για Δραματική Σχολή: “Αδιαφορείτε συστηματικά”

Με επιστολή του, προς την Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β. κ. Αλεξάνδρα Φέγγη, ο Διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Δήμου κ. Δημήτρης Παπαγιάννης την κατηγορεί για αδιαφορία όσον αφορά προβλήματα της Σχολής, που της είναι γνωστά.

Την επιστολή του μας την έστειλε αργά εχθές το βράδυ.

Επικοινωνήσαμε με την κ. Φέγγη η οποία μας είπε πως θα  απαντήσει στον κ. Παπαγιάννη, συντόμως…

Η επιστολή του όσον αφορά τις υποδομές της Δραματικής Σχολής και το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί είναι αποκαλυπτική και έχει ως εξής:

“Προς την πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β. (κοιν/ση Δημοτικό Συμβούλιο, εφ. «Προοδευτική» και «Δικαιοσύνη Σήμερα»).

Κυρία Φέγγη,

Παρά τις αλλεπάλληλες και χωρίς ανταπόκριση έγγραφες και προφορικές επισημάνσεις, εκκλήσεις, παρακλήσεις της Διεύθυνσης, σπουδαστών και καθηγητών διαχρονικά αλλά ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο όπου η πανδημία και η αποβολή της Σχολής από το θέατρο του νοσοκομείου και μεγέθυνε τα αδιέξοδα, εσείς αδιαφορείτε συστηματικά.

Όπως φυσικά γνωρίζετε και κατ’ επανάληψιν σας έχει επισημανθεί, οι συνθήκες υγιεινής της «ΒΙΟΧΡΩΜ», όπου στεγάζεται η Δραματική Σχολή, είναι υψηλού κινδύνου!.

Ο εξωτερικός χώρος της σχολής είναι υψηλότατου κινδύνου αφού χρησιμοποιείται πλέον οριστικά ως χώρος στάθμευσης των απορριμματοφόρων του δήμου και ακόμη ως κέντρο μετακομιδής των απορριμμάτων (μικρός ΧΥΤΑ).

Επίσης χρησιμοποιείται για την διανομή τροφίμων, στη διάρκεια της οποίας γίνεται χρήση και του εσωτερικού χώρου καθώς και των δύο WC της χωρίς καταγραφή των εισερχομένων!.

Βοθρολύματα εκρέουν 15 m από την είσοδο της σχολής!.

Η αθλιότητα και επικινδυνότητα επιτείνονται από την αφόρητη δυσοσμία, τον εκκωφαντικό θόρυβο και την πυκνή σκόνη των απορριμματοφόρων, φορτηγών και χωματουργικών μηχανημάτων του Δήμου.

Την Πέμπτη 22 Μαΐου 2020, επισκεφτήκατε την σχολή συνοδευόμενη από τον Αντιδήμαρχο Υγείας κύριο Βασιλείου, και την Επόπτρια Υγείας κυρία Φιτσουλα. Παρίστατο και η γραμματέας της σχολής κυρία Γασπαρινάτου. Η επίσκεψη αφορούσε στην επανεκκίνηση της σχολής τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020.

Η αυτοψία κατέδειξε την ακαταλληλότητα όλων των χώρων και υπέδειξε την άμεση παρέμβαση για την δημιουργία στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής. Ενδεικτικά: Ολοκλήρωση των wc και εξαερισμός αυτών απαραιτήτως, χρήση μόνο των δύο αιθουσών που έχουν παράθυρα, άνοιγμα δεύτερης πόρτας στο «Πέτρινο» και πλήθος άλλων υποδείξεων. Μέχρι σήμερα καμία παρέμβαση δεν έχει επισυμβεί.

Αδιαφορείτε απόλυτα όχι μόνο για τις υποδείξεις των αρμοδίων αλλά και την έστω και μερική τήρηση των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας, που προβλέπουν με συγκεκριμένο τρόπο συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένη εφαρμογή αυτών.! Η οργανωμένη απαξίωση από τη μεριά της δημοτικής αρχής διακεκριμένου έργου 21 χρόνων και η άγνοιά σας σε συνδυασμό με την απόλυτη απουσία επιχειρησιακού σχεδίου μοιραία οδήγησαν στην αποσύνθεση της Σχολής.

Μη προσδοκώντας απάντησή σας, ως συνήθως, σας θέτω τουλάχιστον προ των ευθυνών σας όπως προκύπτουν κι από το ΦΕΚ 2277/Β´/14-6-2020

Ο Διευθυντής,

Δημήτρης Παπαγιάννης”

…………………………………..

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Επίσης ο κ. Παπαγιάννης κοινοποίησε στην κ. Φέγγη, επιστολή των καθηγητών της Σχολής προς εκείνον, η οποία αναφέρεται σε διάφορα αιτήματά τους και άλλα θέματα της Σχολής που χρειάζονται άμεση επίλυση.

Η επιστολή των καθηγητών έχει ως εξής:

“Αγαπητέ κύριε Παπαγιάννη,

Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση  έχει προκαλέσει, όπως ήταν επόμενο, σωρεία προβλημάτων και στη λειτουργεία της Δραματικής μας Σχολής. Ανάμεσα σε αυτά και η απώλεια του θεατρικού χώρου στο νοσοκομείο Λοιμωδών, όπου διεξάγονταν τα μαθήματα του Γ’ έτους. Σε αντικατάσταση του χώρου αυτού επιλέχθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη μας, αποθήκη του Δήμου μέσα στο κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται η Σχολή. Ο χώρος αυτός επιλέχτηκε για να μπορεί να υπάρξει αυτονομία του Γ’ έτους και η δυνατότητα προβών των μαθητών της Σχολής καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Συμφωνήσαμε να χρησιμοποιηθεί η αποθήκη αυτή με την προϋπόθεση να μπορούν να ανοίξουν και οι δύο γκαραζόπορτες προκειμένου να υπάρξει διαμπερής και επαρκής αερισμός της αίθουσας.

Έχουν παρέλθει κοντά 20 μέρες από την έναρξη των μαθημάτων στην αίθουσα αυτή και ακόμα παραμένει σφραγισμένη η μία γκαραζόπορτα. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, πρωτίστως για υγειονομικούς λόγους, καθώς η αίθουσα δεν αερίζεται επαρκώς, και θέτει σε κίνδυνο τόσο τους διδάσκοντες, όσο και τους μαθητές. Δευτερευόντως δυσκολεύει πολύ και την προετοιμασία των αποφοιτηρίων εξετάσεων ενώπιον της επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς υπάρχει μόνο μια είσοδος-έξοδος, αντί δύο, που είναι απαραίτητες για τη θεατρική πράξη.  

Ήδη οι υγειονομικές συνθήκες που επικρατούν στη Σχολή είναι προβληματικές, με τα απορριμματοφόρα και τα μπάζα, αλλά και σκουπίδια, να περιβάλουν τις εγκαταστάσεις της Σχολής. Θέματα που επίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν στο άμεσο μέλλον.   

Αυτή τη στιγμή επείγει να λυθεί το ζήτημα της αίθουσας, όπου διεξάγονται τα μαθήματα του Γ’ έτους. Το επιτάσσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Υπουργείου Πολιτισμού για τη λειτουργεία των Δραματικών Σχολών. Παρακαλούμε να μεριμνήσετε ώστε να ανοίξει άμεσα και η δεύτερη γκαραζόπορτα προκειμένου να διασφαλίσουμε την υγεία όλων. Αντιλαμβάνεστε, φαντάζομαι, και εσείς τη σοβαρότητα του ζητήματος.

Σας παρακαλούμε να κοινοποιήσετε την επιστολή μας στα αρμόδια όργανα του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, ώστε να λάβουν γνώση του ζητήματος.

Με εκτίμηση

Οι καθηγητές υποκριτικής του Γ΄ έτους

Γιάννης Μόσχος

Γιάννης Παπαγιάννης

Μαρία Σκουλά”